„Az ilyen vegyületek használata nem elszigetelt eset és feltehetően az orosz erők azon törekvése hajtja, hogy az ukrán csapatokat kimozdítsák állásaikból és taktikai előnyöket érjenek el a csatatéren" – áll a közleményben.

Oroszország eddig nem reagált a vádakra.

A klórpikrin a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) tiltólistáján szereplő vegyszer, amelyet első alkalommal az első világháborúban vetettek be vegyifegyverként a német csapatok a szövetségesek ellen.

A hágai székhelyű szervezet az 1997-es vegyifegyver-tilalmi egyezmény végrehajtását felügyeli, amely tiltja vegyi anyagok bevetését a fegyveres konfliktusokban.

Az amerikai diplomáciai tárca egyben közölte, hogy szankciós listára helyez több olyan orosz állami szervezetet, amelyek Washington álláspontja szerint kapcsolatban állnak Moszkva vegyi- , illetve biológiai fegyver programjával, ideértve egy olyan katonai egységet is, amelyet klórpikrin bevetésével vádolnak.

Jön az újabb szankciós csomag, Putyint már nem akarják diplomáciai úton meggyőzni

Vlagyimir Putyin orosz elnököt nem lehet a diplomácia eszközeivel meggyőzni az ukrajnai háború befejezésének szükségességéről - jelentette ki egybehangzóan Radoslaw Sikorski lengyel és Annalena Baerbock német külügyminiszter szerdán a nyugat-lengyelországi Slubicében.