TikTok népszerűsége egyre nő az európai politikusok körében, annak ellenére, hogy az alkalmazás biztonsága megkérdőjelezhetőírja a Reuters. 

Simon Harris Írország miniszterelnök-jelöltje például arra használja a kínai tulajdonú közösségi platformot, hogy megmutathassa az embereknek, hogyan is jutott el jelenlegi pozíciójáig.

Egy másik jelentős „TikTok-közszereplő" Emmanuel Macron francia elnök, aki már 2020-ben csatlakozott az alkalmazáshoz és mára 4 millió követővel büszkélkedhet. 

Újonnan debütált még Olaf Scholz is azzal a kijelentéssel, ígéri nem fog táncolni videóiban. A platformra lépés nem is olyan meglepő, hiszen a szélsőjobb oldali német AFD párt már elég aktív az oldalon.

A platform a magyar politikusok körében is egyre népszerűbb. Orbán Viktor például legutóbb saját fiókján beszélt arról, hogy mostanában gyakran hallgatja Azahriah-t. A videó itt tekinthető meg. 

Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere is előszeretettel használja a videó-megosztót, ahol  leginkább a videói alatt feltett kérdéseket válaszolja meg.

A fent említett politikusok azok közé az európai vezetők csoportjába sorolhatóak, akik szerint a kínai tulajdonú közösségi médiaplatform remek lehetőség a fiatalabb szavazók elérésére, annak ellenére, hogy az alkalmazás több biztonsági aggály miatt is megkérdőjelezhető.

A TikTokot az utóbbi időszakban egyre nagyobb figyelem övezi, hiszen a pekingi ByteDance vállalat tulajdonában lévő alkalmazás felhasználói tartanak adataik kiszivárgásától.

A német biztonsági ügynökségek például óva intenek a platform használatától, mert attól tartanak, hogy a személyes adatok a kínai kormány kezébe kerülhetnek vagy éppen a felhasználók befolyásolására használhatják fel őket.

Az Egyesült Államokban a törvényhozók jelenleg rá akarja kényszeríteni a kínai tulajdonost a platform eladására, bár az a lehetőség is felmerült már, hogy a TikTokot kitiltják a különböző „alkalmazásboltokból”.

A TikTok csak annyit reagált a vádakra, hogy szerinte a biztonsági figyelmeztetések indokolatlanok, és nem gyűjtenek több információt, mint más alkalmazások.

Újabb országban tűnhet el a TikTok: dominót indított el az USA

A titkosszolgálatokat felügyelő német parlamenti bizottság alelnöke szerint fontolóra kellene venni a kínai hátterű alkalmazás betiltását.Bővebben--->