A HSBC vezérigazgatója, Noel Quinn lemondása váratlanul érte a befektetőket, amikor bejelentette, hogy öt év után nyugdíjba vonul, ezzel azonnal elindítva az utódkeresést a londoni központú banknál. 

„Egy intenzív öt év után most jött el a megfelelő idő, hogy jobb egyensúlyt teremtsek a magánéletem és az üzleti életem között. A továbbiakban portfóliós karriert kívánok folytatni” – mondta Quinn a Financial Times beszámolója szerint.

A 62 éves Noel Quinn 2019-es vezetése óta átalakította a hitelintézetet, és globális műveleteinek egy részét eladta, hogy jobban összpontosítson Ázsiára, ahol a nyeresége oroszlánrészét realizálja.

Quinn távozásának körülményeit ismerő személyek azonban azt mondták, hogy a döntés időzítését részben Mark Tucker elnök diktálta, valamint az a szándék, hogy elkerüljék azt, hogy a bank két vezető pozíciója nagyjából egy időben üresedjen meg.

Mark Tucker 2026-ban éri el a nem ügyvezető igazgatók kilencéves ajánlott megbízatási idejének végét. Az időzítés egybeesett volna Quinn 65. születésnapjának közeledtével, vagyis azzal az életkorral, amikor korábbi jelzése szerint nyugdíjba akart vonulni.

Noel Quinn 1987-ben csatlakozott a hitelezőhöz a Midland Bank leányvállalatán keresztül, amelyet öt évvel később a HSBC vásárolt meg. 2019 augusztusában nevezték ki ideiglenes vezérigazgatónak, miután elődjét, John Flintet alig 18 hónapos megbízatása után leváltották a vezetői posztról. Quinn hét hónappal később lett állandó vezérigazgató.

35 ezer fő kirúgása 5 év alatt

Noel Quinn ötéves vezérigazgatósága alatt a hitelintézet átfogó szerkezetátalakításába kezdett, 35 ezer munkahelyet szüntetett meg, és ígéretet tett az éves költségek 4,5 milliárd dolláros csökkentésére. Az üzletág Ázsia felé történő átirányítása a Washington és Peking közötti növekvő geopolitikai feszültségek idején történt, ami a globális üzleti környezetet bonyolultabbá tette.

Egy keddi médiabeszélgetésen Quinn elárulta, hogy márciusban már közölte Mark Tuckerrel távozási szándékát, hogy 2024 elejét követően lemond. Az elnök elmondta, hogy a banknál „évek óta folyik az utódlási folyamat”, bár nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, hogy Georges Elhedery, aki tavaly januárban vette át a pénzügyi igazgatói tisztséget, esélyes-e a posztra.