Magánügyként értékelte Tarlós István volt főpolgármester azt, hogy beperli-e Vitézy Dávid főpolgármester-jelöltet a metrófelújítással kapcsolatos kijelentései miatt. Minderről egy televíziós interjúban beszélt hétfő este Budapest korábbi első embere az ATV-n. 

Tarlós István nem érti, hogy került nyilvánosságra a perrel kapcsolatos információ. „Csak várjon a sorsára, addig sétáljon az erdőben éjszaka, és fütyörésszen” – jegyezte meg Tarlós István. Vitézy Dávid korábban az Index Konkrétan Rónai Egonnal című műsorában arról beszélt, hogy Tarlós István volt főpolgármester külső nyomás hatására bocsátotta el tíz évvel ezelőtt a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) éléről.

Tarlós szerint „fel kell frissíteni” Vitézy memóriáját. A volt városvezető arra nem tért ki, hogy miért volt összetűzése Vitézyvel, azt viszont tagadta hogy a 3-as metró felújítása miatt kerülhetett más pozícióba a BKK vezérigazgatója.

Börtönbüntetés helyett fizetésemelés, klíma helyett szauna

Vitézy Dávid közösségi oldalán hangsúlyozta, ő a 3-as metró ügyében a kezdetektől fogva azon az állásponton volt, hogy új metrókocsik beszerzésére van szükség, nem pedig arra, hogy az oroszok újítsák fel a régi szerelvényeket. Elmondása szerint az elmozdításában alapvetően ez játszott szerepet. A főpolgármester-jelölt a közösségi oldalán reagált Tarlós kritikájára:

Maximális empátiával és türelemmel néztem ma végig Tarlós István esti ATV interjúját, ahol 19 percen keresztül védte az orosz metrókocsik felújítását és a BKV máig hivatalban lévő vezetőinek döntéseit, az én korábbi állításaimmal vitába szállva.

Négy állításom volt eddig ebben az ügyben, ezek mindegyikét némi személyeskedés után megerősítette a mai interjújában a volt főpolgármester:

  1. A hármas metró kocsijait rég klimatizálni kellett volna, Tarlós István elmulasztotta eleve klímával megrendelni a felújítást (ha már nem új vonatokat vett), míg Karácsony Gergely ígérete ellenére 5 éven át nem tett semmit ez ügyben - miközben minden lehetősége megvolt rá.
  2. Minden belső fórumon amellett érveltem, hogy új metrókra van szükség a 3-as metróra – ezt ma Tarlós István is elismerte, ahogy azt sem cáfoltam soha, hogy ezt ő is megpróbálta elérni a kormánynál, sikertelenül.
  3. Tarlós István az Indexnek 2017-ben maga mondta az orosz metrófelújítás körüli titkosszolgálati akciókról szóló cikkben, hogy: elismerte, nem az ő saját kezdeményezésére szabadultak meg a BKK vezetőjétől. Ezt az állítását ma, 7 évvel később megcáfolta, hogy aztán zavaros indoklásban mégis arról beszéljen, „Budapestről” szóltak le neki, hogy szabaduljon meg tőlem. Jó lenne tudni, pontosan kinél lobbiztak ez ügyben az oroszok és ki tudott ez ügyben leszólni Budapest főpolgármesterének akkoriban. 
  4. A hármas metró kocsifelújítási tenderén furcsa körülmények között, a többi pályázót kizárva nyertek az oroszok, miután előtte évekig kavartak különböző diplomáciai és titkosszolgálati eszközökkel az ügyben – többek közt ellenem is. A közbeszerzés végül csak 2015-ben zajlott le, miután már nem voltam a BKK vezetője. Így tehát ennek a közbeszerzésnek részleteit én sem ismerem jobban, mint a közvélemény – ellentétben Tarlós Istvánnal, aki láthatóan máig hozzáfér a BKV belső közbeszerzési dokumentumaihoz is, amiket az ATV stúdiójában lobogtatott. A kritikám viszont annak szólt, hogy az elmúlt öt évben ez a közbeszerzés még csak tisztességesen kivizsgálva sem lett, a dokumentumai máig nem nyilvánosak. Bár 2019-ben Karácsony Gergely mindenkinek börtönt ígért, akinek az orosz tenderhez köze volt, a BKV vezetője mégis mindmáig pontosan ugyanaz, mint aki a szerződést anno aláírta, sőt, fizetésemelést is kapott nemrég Karácsony Gergelytől. 

– Klíma helyett szauna, börtön helyett eltussolás lett az orosz metróügy vége ebben a ciklusban - tette hozzá Vitézy Dávid.