A múlt héten csaknem 37 ezren fordultak influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) adati szerint akut légúti fertőzés tüneteivel 233 400 ember kereste fel orvosát.

Az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz forduló betegek 38,5 százaléka gyerek, 29,8 százaléka a 15-34 éves, 22,7 százalékuk a 35-59 évesek, míg 9 százalékuk a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

Az év negyedik hetében tizenhét közigazgatási területen nőtt, egy területen csökkent és két területen nem változott az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva.

A legtöbb beteg Szabolcs-Szatmár-Bereg, Győr-Moson-Sopron és Zala vármegyében volt, a legkevesebb Heves, Békés és Csongrád-Csanád vármegyében.

Múlt héten az NNGYK laboratóriumába 298 betegtől érkezett légúti minta, ezek 30,3 százaléka influenza, 8,8 százalék SARS-CoV-2 vírust mutatott ki.

Akut légúti megbetegedés halmozódásáról két jelentés érkezett. Egy Hajdú-Bihar és egy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei óvodából jelentettek köhögéssel és lázzal, felsőlégúti tünetekkel járó megbetegedéseket.

Kórházba a múlt héten 222 ember került súlyos, akut légúti fertőzés miatt, közülük 19-en szorultak intenzív ellátásra.