Az országos kollegiális szakmai vezető háziorvos szerint a krónikus betegeknek és a gyengébb immunrendszerrel rendelkezőknek továbbra is indokolt lenne a védőoltás a Covid–19 és az influenza ellen is.

Elismerték: maradandó károsodást okozott a Covid-oltás

A német hatóságok eddig 467 esetben ismerték el hivatalosan a vakcina okozta károkat.
Részletek ITT.

A MÚLT ÉV DECEMBERI ERŐSEBB COVID-JÁRVÁNYT KÖVETŐEN JANUÁR ELSŐ HETEIBEN A TENDENCIA MEGFORDULT, ÉS MOST A KORONAVÍRUS-FERTŐZÉS HELYETT AZ INFLUENZAFERTŐZÉS DOMINÁL.

A tünetek ugyan nagyon hasonlóak, ugyanakkor mégis egy picit enyhébbek, mint a Covid-járványnál volt tapasztalható

 

– mondta Békássy Szabolcs az InfoRádióban, jelezve, hogy a légúti tünetekkel rendelkező páciensek száma továbbra is rendkívül magas a háziorvosi praxisokban, de a kórházi kezelést igénylő esetek száma alacsony.

Leginkább az aktív, különböző közösségeket látogató rétegeknél, a gyerekeknél és munkába járóknál észlelhetők a tünetek, de az idősek esetében is előfordul a fertőzés

– tette hozzá az országos kollegiális szakmai vezető háziorvos, kiemelve:

A 60 ÉV FELETTI KORCSOPORT, ILLETVE A KRÓNIKUS BETEGSÉGBEN SZENVEDŐK ESETÉBEN A FERTŐZÉS SÚLYOS KIMENETELŰ IS LEHET,

ezért az influenza-védőoltás beadása továbbra is feltétlenül indokolt.

A lehetőség tehát adott a védőoltás megismétlésére, de ezt mindenképp egy orvos–beteg konzultációnak kell megelőznie.

Bár a Covid-oltás iránti lakossági igény rendkívüli módon lecsökkent, bizony esetekben – súlyos, legyengült immunrendszerrel rendelkező páciensek esetében – egy-egy védőoltásnak az ismétlésére mindenféleképpen szükség lehet – hangsúlyozta az országos kollegiális szakmai vezető háziorvos.