Az OMSZ veszélyjelzése szerint Nógrád, Pest és Heves vármegye egyes járásaiban felhőszakadásra kell számítani, ott az intenzív záporból, zivatarból rövid idő alatt 50 millimétert meghaladó csapadék (villámárvíz) hullhat.

A meteorológiai szolgálat a riasztás mellett több figyelmeztetést is kiadott péntekre:

  • felhőszakadás veszélye miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben Komárom-Esztergom, Fejér, Bács-Kiskun, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében,
  • az ország többi részén elsőfokú figyelmeztetés a felhőszakadás veszélye miatt.
  • Emellett zivatar miatt az egész országban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Zivatarok környezetében a legnagyobb veszélyforrást a villámlás jelenti, emellett esetenként megerősödő szél, jégeső előfordulhat.

Kép: Országos Meteorológiai Szolgálat

Felhőszakadással járnak a zivatarok

Országszerte alkalmasak a légköri feltételek zivatarok kialakulásához, egy adott pont felett akár több alkalommal is előfordulhatnak.

A zivatarokhoz tartozó fő kísérőjelenség továbbra is a felhőszakadás lesz, ennek a Dunántúl nyugati tájain van valamivel alacsonyabb valószínűsége.

Rövid idő alatt 25-50, kisebb körzetekben akár 50 millimétert meghaladó mennyiség gyűlhet össze, erre – illetve a villámárvízre – az Északi-középhegység tágabb környezetében, az Alföld középső, nyugati részén, valamint a Dunántúl északkeleti megyéiben és a Duna mentén a legkedvezőbbek a feltételek. Átmeneti viharos széllökés, jégeső sem kizárt a zivatarok környezetében.

Ne vágjon át a hömpölygő vízen

Mukics Dániel alezredes, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője elmondta, villámárvíz esetén autóval semmiképpen sem szabad belehajtani a térdig érő vízbe, mert ha az autó légszűrőjébe víz kerül, a gépkocsi motorja tönkremegy.

Gyalog, motorral és biciklivel se vágjon át senki az úton hömpölygő vízen, mert már bokáig érő erős vízfolyás is ledöntheti a lábáról az embert.

Ne kezdje kiszivattyúzni a vizet, amíg esik

A beázó pincéből vagy az épület alagsorából a vizet nem szabad azonnal kiszivattyúzni ha még esik, mert a kiemelt víz a továbbra is beszivárgó csapadék mellett alámoshatja a házat.

A legtöbb esetben a pincében összegyűlt víz magától elszivárog, ha mégis szivattyúzásra van szükség, azt csak a felhőszakadás után érdemes elvégezni, utána pedig a pincét fertőtleníteni kell.

Mit kell tenni riasztás esetén?

  • Ha a meteorológiai szolgálat zivatar vagy felhőszakadás miatt ad ki riasztást, érdemes áramtalanítani a pincét és magasabbra vinni azokat a tárgyakat, amelyekben a víz kárt tehet.
  • Ahol pedig annyira sok csapadék esett, hogy el kell hagyni a házat, azonnal érdemes hívni a 112-es segélyhívó számot.
  • Javasolt a ház előtti vízelvezető árkok karbantartása, az árokból a szemét és a benőtt gaz eltávolítása is. Minél jobb állapotban van a vízelvezető árok, annál több vizet tud elvezetni, annál kisebb egy villámárvíz esélye.

Kedden 138, szerdán 97, csütörtökön pedig 93 tűzoltói beavatkozásra volt szükség a viharok és villámárvizek miatt, a tűzoltókat a legtöbbször házakba, pincékbe befolyt víz miatt hívták.

Halálos áldozatokat szed a vihar utáni árvíz

Gyöngyöstarjánban ketten meghaltak: egyiküket a megáradt patak vize sodorta el, másikukat a hirtelen lezúduló víz egy pincerendszerbe sodort be.

Csütörtökön Pásztón 3000 homokzsákkal 29 családi házat kellett megvédeni, az ott élő 120 embernek nem kellett elhagynia az otthonát, mert sikeres volt a védekezés. Alsógagyon 1000 homokzsákkal 15 családi házat kellett megvédeni.

Péntek hajnali 3 óra körül érkezett a jelzés a katasztrófavédelem központi főügyeletére, hogy a Vas vármegyei Rábagyarmaton három osztrák turista rekedt a Rába egyik szigetén, mert a csónakjukat elsodorta a víz. A tűzoltók rohamcsónakkal mentették meg a pórul járt turistákat.

Tapolcán és Bolhón egy-egy családi ház vált lakhatatlanná. Tapolcán egy embert az önkormányzat helyezett el, Bolhón két ember rokonokhoz ment.

Árvízfigyelő alkalmazással rukkolt elő a Google, Magyarországon is elérhető

A Google Magyarországra is kiterjeszti árvíz-előrejelző felületét. Régóta próbálják kezelni az éghajlati válságot a mesterséges intelligencia segítségével. Bővebben>>>