A törvényszék közleményében azt írta, a hatvanas éveinek végén járó, mozgáskorlátozott nőt folytatólagosan, különösen nagy értékre, üzletszerűen elkövetett pénzmosás bűntette miatt a szabadságvesztés mellett hárommillió forint pénzbüntetéssel és - gazdagodása mértékéig - vagyonelkobzással is sújtották. Az ítélet előkészítő ülésen született.

A nő a bűncselekményt a váddal egyezően beismerte és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. A bíróság ezt enyhítő körülményként vette figyelembe megromlott egészségi állapota és büntetlen előélete mellett.

A Tolna Vármegyei Főügyészség tájékoztatása szerint a csalás sértettjei nagyrészt külföldi, kisebb számban magyar állampolgárok voltak. A csalás miatt indult eljárást a pénzmosás miatti eljárás befejezéséig felfüggesztették.

A nő 2018 óta "dolgozott" egy álorvossal

Egy közösségi oldalon ismerkedett meg egy magát orvosnak valló férfival, aki azt állította, hogy Ghánában adományokból épít kórházat rászorulóknak. Az adományok fogadására bankszámlákra van szüksége, amelyeket azért nem tud megnyitni - állította -, mert Szíriában tartózkodik.

Az elítélt az ismeretlen utasítása szerint több banknál számlát nyitott, majd az azokhoz tartozó kártyákat egy másik ismeretlennek postán elküldte Ghánába, ahová néhány alkalommal a számlákra érkező pénzt is tovább utalta. A nő akkor is folytatta a tevékenységet, amikor az adománygyűjtés ügyében csalás miatt eljárás indult, és őt tanúként, majd gyanúsítottként hallgatták ki.

Az asszony lakossági bankszámláját is bevonta a pénzmosásba, amelyre nyugdíja és fogyatékossági támogatása érkezett. A számlához kiállított bankkártyával 2020.  december 28-án egy ismeretlen Ghánában egy ATM-ből készpénzt vett fel.

Az ítélet szerint a nő 251 631 euró - 83 millió 470 ezer forint - büntetendő cselekményből származó deviza elidegenítésében működött közre, és annak mintegy 5 százalékával, mint "számlahasználat" után járó jutalékkal, 8488 euróval - 4 millió 979 ezer forinttal - gazdagodott.

Nők a pénzmosásban

Pár hete hozták haza a Dominikai Köztársaságban elfogott magyar nőt, akit Magyarországon pénzmosás, csalás és költségvetési csalás miatt több mint 15 év szabadságvesztésre ítéltek, de 2012 tavaszán nyomtalanul eltűnt. A 43 éves debreceni nő „Európa egyik legkeresettebb bűnözője volt” – írta a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a nőről. A az asszony a különböző csalások révén több százmillió forintra tett szert – március 26-án fogták el.