Az öt napig tartó, szerda éjfélkor véget ért hőségriadó alatt csak 2 centiméternyit apadt a Balaton átlagos vízállása, jelenleg 107 centiméteres a tó vízszintje – a nagy meleg közben lehulló csapadéknak köszönhetően.

A Balaton átlagos vízállásának alakulása az elmúlt 20 napban (Forrás: vizugy.hu)
A Balaton átlagos vízállásának alakulása az elmúlt 20 napban (Forrás: vizugy.hu)

A víz hőmérséklete csütörtök reggel Siófoknál 26 Celsius fokos volt.

Az üdülőrégióban a met.hu előrejelzése szerint mérsékelt-élénk, 15-30 km/órás alappal fújó északnyugati szelet reggeltől gyakran élénk 25-35 km/órás, többször pedig erős 40-50 km/órás széllökések kísérik – írja a hirbalaton.hu. Délig helyenként egy-egy viharos 55-60 km/órás lökés is előfordulhat.

A délután folyamán nyugat felől szűnik az erős szél, majd a délután folyamán ritkulnak az élénk lökések is.

A változóan, többször erősebben felhős égbolt mellett több órás napsütés várható. Napközben nyugat felől több alkalommal érkezhet zápor, nyugaton zivatar is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28, 29 fok körül alakul. Késő estére 22, 23 fok köré hűl le a levegő.

Minden ötödik magyar a Balatonnál nyaral

Az idén minden ötödik nyári foglalás szól a Balaton térségébe, míg tavaly minden harmadik volt balatoni. Jobban rajonganak a balatoni nyaralók a déli partért, mint az északiért. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján a második, kánikulai júliusi hétvégén 7 százalékkal nőtt a szálláshelyek vendégforgalma az első, esős hétvégéhez képest a Balaton partján. Bővebben >>>