Jelentősen bővült az eladó ingatlanok kínálata a Balatonnál: mindkét parton 10-20 százalékkal több a hirdetés most, mint tavaly ilyenkor, az ingatlanárak pedig egy helyben toporognak.

Az árak stagnálásának első jelei már 2022 nyarán láthatók voltak, a tendencia azóta egyre erősebb.

A balatoni régiót lendületben tartja, hogy az elmúlt két-három évben rengeteg ingatlanfejlesztés indult.

Növeli a térség ingatlanforgalmát az a tény is, hogy ha rosszra fordul a gazdasági vagy a finanszírozási helyzet, akkor a legtöbben a második otthonukat dobják piacra az elsődleges helyett.

Tavaly nagymértékű, közel 40 százalékos keresletcsökkenés volt az év első két hónapjában, bár idén eddig 13 százalékkal bővült az érdeklődések száma, még meg sem közelíti a két évvel ezelőttit - derül ki az Ingatlan.com által a Világgazdaság számára kigyűjtött adatokból.

A balatoni ingatlanokról érdemes tudni, hogy bár az áraik növekedése lassult, egyes régiókban mégis drágábban lehet nyaralóhoz jutni, mint egy budapesti lakáshoz.

A nyaralók ugyanis a családi vagyonportfólió részét képezhetik, sokaknak ez kiváló befektetési forma volt 2015–2022 között.

Az árak 2018 után lőttek ki, a Covid idején pedig még jobban drágultak a tó környékén a nyaralók. Szerencsés egybeesés, hogy a legnagyobb ívű árnövekedés közben a tulajdonosok aktívan tudták használni a balatoni ingatlanjaikat, a karantén idején sokan oda is költöztek

A koronavírus világjárványt követően sokan válnának meg „karanténingatlanjuktól” , költöznének vissza többségében a fővárosba és agglomerációjába.

A kínálatbővülést magyarázza az is, hogy az eladók most akarják realizálni a befektetésen elért hozamot, így olcsón jutnak forráshoz. Azok a vállalkozók pedig, akik cégük nyereségét balatoni ingatlanba fordították, a megváltozott piaci környezetben banki hitelt nem akarnak felvenni, olcsóbb finanszírozási lehetőséget pedig ebben találnak - derül ki az összeállításból.

A legtöbb eladó ingatlant Siófokon hirdetik, mintegy 2,5 ezret, pontosan annyit, mint egy évvel korábban. Miközben minden második déli parti eladó nyaraló siófoki, a második legnagyobb piacot Keszthelyen, a harmadik legtöbb eladó nyaralót pedig Balatonfüreden találni.

Keszthelyen nagyot ugrott a kínálat: a tavalyi 563 helyett 737 hirdetés volt aktív. Balatonfüreden pedig 530 helyett most 620 eladó ingatlan között válogathatnak a vevők.

A Balaton környékén most 9470 eladó nyaraló van a piacon a tavalyi 8347 helyett.