Szabó János a közleményben ismertette, hogy a román vízügyi szakemberek ideiglenes terelőművet feszítettek a mederbe, hogy az elsodródó híddarabokat felfogják.

A Kövizig munkatársai a Gyulavári hídnál lévő vízkárelhárítási helyen felkészülten várják az esetlegesen érkező uszadékokat, mert az ideiglenes terelőműben nem lehetnek teljesen biztosak. 

A híd fagerendáit vasszerkezet is rögzítette, így nemcsak a gerendák, hanem a vasdarabok is nagy kárt tudnának okozni a duzzasztó tömlőjében.

Leszakadt a híd, Gyula harmadfokú készültségben

Pontszerű harmadfokú készültséget rendeltek el a Fehér-Körösön, mert megrongálódott a román oldalon a gyulavarsándi híd, a gerendái a folyóba hullottak és elindultak Magyarország felé.
Bővebben >>>

A vízkárelhárítási helyen daruval, merülőfal szükség szerinti telepítésével biztosítják a gyulai duzzasztó védelmét, így azonnal ki tudják terelni az esetlegesen érkező híddarabokat. A munkát fénytornyok is segítik, amellyel huszonnégy órában látják el a figyelőszolgálatot.

A közlemény szerint június 9-én a Gyulai duzzasztó tömlőjét újra feltöltötték, és a duzzasztást visszaállították a nyári szintre, így az Élővíz-csatorna friss víz-betáplálását újra biztosítani tudják.

Az elmúlt napon az igazgatóság részéről 24 ember vett részt a védekezésben – közölte a Kövizig igazgatója.

(MTI)