Azt javaslom, hogy az Országgyűlés módosítsa a reklámadóra vonatkozó szabályozást - mondta Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a parlament gazdasági bizottság előtt még március 3-án. Ekkor a bizottság tagjai tájékoztatást hallgattak meg a reklámadóról kialakult helyzetről. Ám Lázár János akkor részleteket nem közölt.

Az MTI tudósításából az derült ki, hogy a reklámadó módosításáról szóló konkrét javaslat még nem készült el, de Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az ülésen elmondta, hogy márciusban teheti meg előterjesztését a kormány. A miniszter egyben emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság (EB) két főigazgatósága - adó- és versenyjogi - is eljárást folytat Magyarországgal szemben a reklámadó miatt, ezért van szükség a módosításra. Lázár János ugyanakkor kiemelte: az EB a reklámadó létezését elfogadta, elsősorban módszertani, technikai kifogásai voltak azzal kapcsolatban.

Lázár szerint 2014-ben érkezett az első megkeresés, az adó-főigazgatóság indított eljárást az emelkedő sávos (azaz progresszív) adómérték miatt. Az volt a kérdés, hogy ez megkülönböztetés-e a külföldi vállalatokkal szemben, ezáltal sérti-e a letelepedés szabadságát. Január 14-én aztán további kérdéseket tettek fel az indokokról, ezekre a kormány két héten belül válaszolt. A másik EB-eljárást a versenyjogi főigazgatóság indította, szintén a progresszív adómérték indokairól érdeklődtek. Az EB szerint mindez nem egyeztethető össze a belső piac szabályaival, és közölték: február 16-ig kell a kormánynak módosítani az adót.

A kormány nem lépett a megadott határidőig - így ma az Európai Bizottság vizsgálatot indított a reklámadó versenytorzító hatása miatt és átmenetileg fel is függesztette a magyar reklámadót, pontosabban a progresszív adókulcs alaklmazását.