A gyanú szerint ketten irányították azt a bűnözői csoportot, amely egy vecsési telephelyen ipari méretekben gyártott cigarettát. A pénzügyi nyomozók egy komplett fermentáló és cigarettagyártó gépsort, nagy mennyiségű vágott és vágatlan dohányt, üres cigarettás dobozokat, cigarettapapírt, csomagolóanyagokat, illetve kész, Golden Mount márkájú, eredetileg az Egyesült Arab Emírségekben gyártott és az angol piacon ismert cigarettát találtak a február 2-ai rajtaütésen. Gyártottak volna hamis Regal és Marlboro cigarettákat is, amelyeket részben exportáltak volna.

A nyomozók számára az lett gyanús, hogy egy bolgár honosságú kamion - papíron - szlovákiai feladással, cseh címzettel, lettországi lepakolással cigarettapapírt szállított, de a valós célpont Magyarországon volt, amivel egyidőben több bolgár állampolgár is magyar területre lépett, egy dohányszállítmány pedig szintén Vecsésre tartott - mondta Tóth Márk pénzügyőr alezredes. Az első értesüléstől az akcióig kb. egy hónap telt el, az információkat a külföldi társhatóságoktól érkezett jelzésekből, bejelentésekből és a konkurencia füleseiből rakták össze.

Forrás: NAV

Kétszázmilliós fekete üzem

Pr-kampány a legális dohányért

Tavaly ősszel a legális piac szereplői és a NAV közös igyelemfelkeltő kampányt indított a feketekereskedelem visszaszorítása érdekében. Ennek keretében a legérintettebb hazai településeken plakátokkal, rádiószpotokkal és pr-cikkekkel hívják fel a figyelmet az illegális dohánykereskedelem veszélyeire.

nemcsak az állam veszít jelentős bevételeket, de hatása lehet a dohányszektorban foglalkoztatottak számára, a vásárlók pedig könnyedén juthatnak ellenőrizetlen körülmények között előállított dohánytermékekhez. A csempészek ráadásul gyakran rászedik, megkárosítják a vásárlóikat, akik sokszor nincsenek is tisztában azzal, hogy ők is bűncselekmények részeseivé vagy a szervezett bűnözés áldozataivá is válhatnak - írták a közleményben.

Vecsésen összesen 22 tonna dohányt és 2,3 millió cigarettát foglaltak le - a dohány mintegy 1,5 millió doboz cigarettára lett volna elegendő, ami piaci értéken több mint egymilliárd forintot jelent, a brit piacon pedig 2,5 milliárd forintot érne.

A törvénytelen gyártással csaknem 200 millió forint jövedéki adót csaltak el. A jó hír az, hogy a percenként kétezer szál gyártására alkalmas üzem épphogy elkezdte a működését, már le is buktatták, így a piacra nem is került a termékekből.

Az ilyen üzemek csak viszonylag rövid ideig működik egy-egy ország területén, majd igyekeznek nyom nélkül továbbállni. Nem ez az első, felszámolt illegális dohánygyár - korábban Szolnokon bukkantak hasonlóra, szintén europolos segítséggel, de ott a gyártósor nem volt ennyire modern. Egy ilyen gyártósor felállítása a szakértők szerint 600-700 ezer euróba (több mint 200 millió forint) kerül - fogalmazott Nagy Zoltán rendőr ezredes. Hozzátette: az elmúlt 10 éven 140 illegális gyárat fedeztek fel Európában a hatóságok, ez az utóbbi öt évben növekvő tendenciát mutat.

Forrás: NAV
Kép: Napi.hu

Az europolos segítség és a hatóságok határokon átnyúló összefogása nem újkeletű dolog, 2013-ban például áfacsaló fémhulladék-kereskedőkre csaptak le a nyomozók.

Zsugorodik a legális piac

A Napi.hu korábbi beszámolója szerint a dohánytermékek után beszedett jövedéki adó az elmúlt évben is látványosan csökkent: a 2013. évi közel 10 százalékos mínuszt 7,6 százalékos visszaesés követte, így 287,9 milliárd forintot kasszírozott a költségvetés. Egy év alatt közel 24, 2012-höz képest pedig nem egészen 57 milliárd forint esett ki.

A teljes illegális piacra vonatkozó GfK-becslést a NAV vitatja, de arról be tudtak számolni, hogy mennyi feketedohányt találtak. Tavaly 26 tonna vágott és fogyasztási dohányt foglaltak le (emlékeztetőül: a friss ügyben 22 tonnát találtak), ehhez jött még 94 millió szál dohánytermék - ezek összértéke meghaladta a 4 milliárd forintot. Az idén is szinte minden hétre jut egy olyan bejelentés, amelyben csempészett dohányáru megtalálásáról szól.

Mindez nem kis részben a dohánykereskedelmi rendszer átalakításával magyarázható, de a folyamat - amit a legális kereslet csökkenése, átstrukturálódása, az illegális termékek térnyerése magyaráz - már korábban elindult, az árakat folyamatosan növelő jövedékiadó-emelésekkel párhuzamosan.

Az áremelkedés és a dohányárusító helyek számának csökkenése nyomán a feketepiac ugyanakkor erősödik: a GfK Hungária szerint immár a hazai fogyasztás közel 12 százalékát az illegális cigaretták fedezik. Seszták Miklós fejlesztési miniszter szerint ez az arány csak a korábbi évekhez képest rosszabb adat. A 2004-2005-ös mutatók ennél sokkal magasabbak voltak: 18,7, illetve 27,5 százalék, állami kiskereskedelmi monopólium nélkül. Kérdés, hogy az idei adóváltozások hogyan hatnak majd a 2015-ös bevételekre.