Az, hogy milyen tartós, és milyen mélységű hatása lesz az orosz-ukrán konfliktusnak a régiós, és azon belül a magyar gazdaságra, természetesen attól függ, mennyire eszkalálódik a helyzet.

Történelmi kapaszkodóként a krími konfliktushoz tudunk visszanyúlni: 2014-ben a bizonytalanság, a konkrét háborús veszély negatívan hatott a régió piacára, így a forint eszközökre is. A végül csak a Krím-félszigetre koncentrálódó konfliktus tartósan nem befolyásolta a szomszédos országokat, rövid ideig tartó, limitált hatást figyelhettünk meg a régióban – mondra Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője a Forbes.hu-nak.

A helyzet egyelőre bizonytalan, a szalagcímek rángatják a tőzsdéket. Trippon szerint ha Putyin csak a gazdasági szempontokat veszi figyelembe, jelenleg nettó vesztesként jöhet ki a helyzetből Oroszország. Az orosz tőzsde ugyanis két napja zuhanórepülésben van, akár az Európai Uniótól, akár az Egyesült Államoktól érkező komolyabb szankciók bevezetése az orosz gazdaságnak rendkívül fájna.

Török Lajos, az Equilor vezető elemzője a magyar blue chipek közvetlen keleti kitettségét említi jelentős kockázati szempontként. A négy közül három (OTP, Richter és Mol) is közvetlen módon van jelen ezeken a piacokon. Emiatt nem véletlen, hogy a BUX a konfliktus kiéleződését követően a Budapesti Értéktőzsde nyitásakor hatalmasat zuhant. : az eladási hullám a keddi, 48 470 forintos záró árfolyam reggel 9 óra 10 perckor 45 ezer forintra esett.

A konfliktus eszkalálódásának és az ezt követő gazdasági szankcióknak a legnagyobb vesztese az OTP lehet, amelynek az orosz és az ukrán leányát is negatívan érintené a háborús kockázat mélyülése.

A Richter-nél a nagykereskedelmi tevékenység erős, ez azonban a vállalat eredményéhez aránylag nem járul hozzá jelentős mértékben. A Mol szibériai és azerbajdzsáni kitettségei szintén kockázatossá teszik a vállalat papírjait – tette hozzá a szakember.

A Masterplast Nyrt.-nek két keleti városban, Dnyipróban és Nyikolajevben, valamint Kijevben is van érdekeltsége, ezért a cég már korábban evakuálási tervet is készített, a cég teherautói például rajta vannak azon a listán, amelyet az ukrán hadsereg igénybe vehet invázió esetén, több tartalékos állományba tartozó munkatársat pedig besorozhatnak - mondta Tibor Dávid, a cég elnöke a Telexnek.

Van tehát olyan forgatókönyve a cégnek, hogy a munkavállalókat és az árut hogyan viszik át Nyugat-Ukrajnába, de egyelőre a keleten dolgozó kollégák nyugodtak. Azt mesélik a helyiek, hogy egyelőre semmi más nem történt, csak Oroszország hivatalosan felvállalta azt, amit eddig is tett, hiszen Donyeckben, Luhanszkban ő irányított. Az igazi kockázat az lenne, ha az oroszok nem állnának meg ennél a határnál, és valóban mélyebben bevonulnának Kelet-Ukrajnába.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!