Józsa Bence, az Equilor Befektetési Zrt. junior elemzője az MTI-nek küldött előrejelzésében kifejtette, a csütörtöki kereskedés során jelentős felpattanás jellemezte a BUX index árfolyamát, amely a nap végére 53 ezer pontos szint fölött zárt. A vezető részvények közül az OTP új csúcsra emelkedett, ezt követően a 19 ezer forintos ellenállás következhet. A Richter árfolyama szintén felpattant, jelentősebb ellenállás 8800 forintnál látható. A Mol árfolyama a 2400 forintos támaszon zárt, a szint megtartása érdekében felfelé kellene elmozdulnia a jegyzésnek. A Magyar Telekom árfolyama a 430 és 440 forintos sávban mozoghat.

Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 500,73 pontos, 0,95 százalékos emelkedéssel történelmi csúcson, 53 015,67 ponton zárt csütörtökön.

Emelkedéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai értéktőzsdék is, az ázsiai és csendes-óceáni piacok példáját követve.

Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 23 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 30 ponttal, a párizsi CAC-40 index pedig 18 ponttal kúszhat feljebb a nyitásban.

Csütörtökön az Európai Központi Bank döntései határozták meg a kereskedést. A kormányzótanács nem változtatott a fontosabb kamatszinteken, és csak egy óvatos lépést tett a szigorítás irányába azzal, hogy a pandémiás veszélyhelyzeti vásárlási program (PEPP) lassítása mellett döntött, azaz ebben a negyedévben kevesebb államkötvényt vásárol, mint az előző két negyedévben.

A "mérsékelten alacsonyabb" mértékű eszközvásárlás azt jelenti, hogy az euróövezeti jegybank fenntartotta a rugalmasságot, mivel a program által biztosított 1850 milliárd eurónál kisebb értékben is vásárolhat kötvényeket március végéig, de akár növelheti is ezt azt összeget. A piacok összességében enyhe fejleményként értékelték ezt a döntést, amely első ránézésre a monetáris szigorítás kezdetének tűnhetett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!