Szignifikánsan javult a cariprazine-nal kezelt skizofrén betegek állapota a placébóval kezelt betegekhez képest - jelentette be a Forest Laboratories és a Richter Gedeon a cariprazine (RGH-188), új, fejlesztés alatt álló antipszichotikus készítményük két fázis III vizsgálatának pozitív előzetes eredményeire hivatkozva.

A befektetők által nagyon várt bejelentés szerint valamennyi alkalmazott dózis esetében a placebóval szembeni szignifikáns különbség jelentkezett már a kezelés második hetében, és minden ezt követő vizsgált időpontban. A magasabb dózissal kezelt betegek esetében ez a szignifikáns különbség már a kezelés első hetében kimutatható volt. Mindkét vizsgálat adatainak további elemzése a következő hetekben fog befejeződni. A cariprazine-nal további klinikai vizsgálatok zajlanak bipoláris depresszió esetében, valamint major depresszióban kiegészítő terápiaként (MDD). A két cég eddig összesse 3-3 pozitív vizsgálattal rendelkezik a skizofrénia, valamint bipoláris mánia indikációkban - közölte Marco Taglietti, a Forest Research Institute elnöke, így nagy várakozással tekintenek a 2012-ben mindkét indikációban elinduló az egyesült államokbeli törzskönyvezési folyamat elé.

Nagyon jó hírt közölt a Richter Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője szerint, azonban a teljes örömhöz a folyamatban lévő bipoláris depresszió kapcsán is kellenek a kedvező vizsgálati eredmények. Optimális esetben azonban már az idén kezdeményezhetik a hatóanyag törzskönyvezését az USA-ban, aminek nyomán a 2014/2015-re tervezett kereskedelmi indulás is előbbre kerülhet. A bejelentés azonban kedvezően értékelik majd a piaci szereplők Kuti szerint, aki úgy látja, hogy az egy nappal korábbi Esmya gyógyszer engedélyezésével (Napi Gazdaság 2012.február 28.) karöltve ismét fókuszba kerül a részvény. Ezért nem lenne meglepő, ha néhány héten belül ismét 40 ezer forint felett forogna a papír.

Vételre ajánlja a részvényt az Erste is, annak ellenére, hogy a bejelentés szerintük nem jelent meglepetést. A hír azonban a brókercég elemzése szerint 3500 forint pluszt jelenthet a részvény árfolyamában, ami ráadásul még nem épült be a részvényárba. Ráadásul az Esyma gyógyszer, amely egy nappal korábban kapta meg az engedélyt a reményeik szerint néhány éven belül elérheti, vagy meg is haladhatja a 100 millió eurós árbevételt és akár 10 milliárd forinttal is hozzájárulhat a Richter adózás előtti eredményhez. Kedden azért több mint 4 százalékot drágult a részvény, így a befektetők részben beárazták a hírt. Ugyanakkor az Erste célárfolyama 45 650 forint, ami még mindig jelentős emelkedési potenciált jelenthet a részvény árfolyamának a tekintetében.

Pálffy Gergely a KBC elemzője szerint is fontos előrelépés a Richternél a keddi bejelntés. A KBC szerint a cariprazine értéke részvényenként 1855 forint a bipoláris mánia és skizofrénia együttes sikeres kezelése esetében. Mivel a Richter és a Forest 3-3 pozitív vizsgálati eredményt tudott már felmutatni e termékkörökben,  ez jelentősen növeli az esélyét annak, hogy az amerikai hatóság (FDA) jóváhagyja a készítmény piaci bevezetését.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!