A különböző kereskedési algoritmusokat használó befektetők jelentősen növelték vételi kitettségüket az amerikai részvénypiacon. Az elmúlt hónapokban ez jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy mintegy 7 billió (ezermilliárd) dollárral növekedett az amerikai részvények értéke mindössze néhány hét alatt.

Nagyon sok esetben ezek a trendkövető alapok nem csak vásároltak, hanem zárták azokat az áresésre játszó pozícióikat is, amelyeket 2021 végén illetve az idei év elején nyitottak  - írja összefoglalójában a Financial Times.

Shortzárásokkal indulhatott

Az áresésre játszó pozíciók zárása logikusan vételi erőt generált a piacon, s ez is hozzájárult ahhoz, hogy új emelkedő trend tudjon indulni amelybe ezek az alapok később újabb vételekkel kapcsolódtak be. Ezek a teljesen érzelemmentesen kereskedő alapok dollár tízmilliókat költöttek határidős S&P 500 és Nasdaq vételi pozíciók nyitására. A Nomura befektetési bankház becslései szerint a trendkövető hedge-fundok és a volatilitás alapján mozduló alapok mintegy 107 milliárd dollár értékben nyitottak vételi pozíciókat a globális részvénypiacokon június vége óta.

A Bank of America részvénykereskedési igazgatója, Glenn Koh elmondása alapján a piaci mélypontnál június végén nagyon sok pénz állt a partvonalon arra várva, hogy befektessék. A tőzsdék stabilizálódását látva ebből a tőkéből egyre több és több áramlott vissza a részvénypiacra.

Természetesen az első féléves rossz teljesítményt követően nemcsak a short pozíciók zárása volt az, amely emelkedést generált. Egyre több befektető kezdett el arra fogadni, hogy az infláció globálisan és az Egyesült Államokban is elérte csúcsát. Mások abban bíznak, hogy az egyre gyengébb makrogazdasági adatok arra fogják kényszeríteni az amerikai jegybank szerepét betöltő Fedet, hogy lassítson a kamatemelések ütemén, esetleg szünetet tartson.

Sokakat vonz a csökkenő volatilitás

A tőzsdei áremelkedéssel párhuzamosan jelentősen csökkent a részvényárfolyamok első félévben tapasztalt magas volatilitása is. A Chicagói Árutőzsdén a Vix-index, amely a piaci szereplők által az S&P 500-as indextől várt volatilitást méri, április óta első ízben csökkent 20 alá. Ha tartós marad ez az állapot, az még több pénzt csábíthat vissza részvénypiacra. Számos olyan automatikus befektetési stratégiát követő portfólió van ugyanis, amely a volatilitás csökkenéséhez köti azt, hogy kockázatosabb pozíciókat vállaljon.

A JP Morgan Chase elemzői úgy vélik, a vételek folytatódhatnak. A bankház szerint ügyfeleik körében a volatilitást figyelő alapok 2 és 4 milliárd dollár közötti értékben vásároltak részvényt naponta az elmúlt hetekben, s az ilyen típusú vételek akár 100 napon keresztül is folytatódhatnak, ha a piac ingadozásai alacsony tartományban maradnak.

Marko Kolanovic, a bank vezető stratégája rámutatott, az elmúlt másfél hónapos áremelkedés a piac szinte minden szegmensét elérte. Az S&P 500-as index kosarában szereplő részvények mintegy 88 százaléka már magasabb árfolyamon forog, mint 50 napos mozgóátlaga, június közepén még csak 2 százalék volt ez az arány. A nagy részvételi arány arra utaló jelzés, hogy az áremelkedés kitarthat.

Eközben az alapkezelők is optimistább elváltak Michael Hartnett, a Bank of America elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy alapkezelői felmérésük eredményei azt mutatják, a profi befektetők már nem látják annyira apokaliptikusan a világot, mint mint a korábbi hónapokban.

Persze változatlanul vannak komoly kockázatok. Ilyen lehet az, hogy a Fed a most vártnál tovább és hosszabb ideig emeli a kamatokat, esetleg az amerikai gazdaság teljesítménye a vártnál nagyobb mértékben esik vissza. Ez magyarázhatja azt, hogy az elmúlt hetek áremelkedésében inkább az algoritmikus alapok vettek részt, semmint a hagyományos fundamentális alapon befektető portfóliók.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!