Olyan mértékű pesszimizmus uralkodott el az amerikai kisbefektetők körében, amelyre az elmúlt 20 évben mindössze két esetben akadt példa. Az amerikai kisbefektetői szövetség, az AAII felmérésében a válaszadók 48,8 százaléka várja azt, hogy fél év múlva a jelenleginél alacsonyabban állnak majd a vezető amerikai részvényindexek, s mindössze 28,8 százalékuk vár áremelkedést ezen az időtávon. Ez egy hét leforgása alatt közel 10 százalékpontos csökkenést jelent a bikák, míg nagyjából 9 százalékos emelkedést a medvék táborában. Bár a hangulati felmérések közül az AAII által készítettet nem szokás a legmegbízhatóbbak közé sorolni, mivel eredményei hétről hétre rendkívül változékonyak, azért az ennyire szélsőséges értékeket nem szabad figyelmen kívül hagyni.

A felmérés bull/bull+bear hányadosa jelenleg ugyanis 0,37-es értékre süllyedt, ami rendkívül ritka jelenség. 1991 óta mindössze három esetben volt példa ilyen mértékű kisbefektetői pesszimizmusra, 1990 nyarán, 2008 őszén és 2009 tavaszán. Mindhárom esetben a szélsőséges pesszimista hangulat lokális, illetve ciklikus piaci mélypontokat jelzett a részvényárfolyamokban.

A helyzet azért tűnik enyhén ellentmondásosnak, mivel a többi felmérés egyáltalán nem tükröz ennyire szélsőséges pesszimizmust a szereplők körében. A profi tőkepiaci hírlevélírók által javasolt pozicionáltságot mutató felmérés szerint ugyan elég rossz a hangulat, de korántsem olyan szélsőségesen, mint amilyen lokális piaci mélypontok közelében szokott kialakulni. A felmérésben résztvevők jelenleg 38,3 százaléka javasol részvényvásárlást ügyfeleinek, míg 28,7 százalékuk az eladást tartaná a jó megoldásnak. Ezzel a felmérés bull/bear hányadosa 1,33, az igazi piaci mélypontok az egyes érték alatt szoktak kialakulni. Igaz, a két tábor közötti különbség 10 százalékpont alatti értéke szintén igen alacsonynak tekinthető.

Ugyanakkor a profik az elmúlt egy hónapban kibontakozott korrekció során még nem építették le jelentősen vételi pozícióikat az amerikai részvénypiacon. Az amerikai aktív alapkezelők szövetsége, az NAAIM heti adatai szerint a vizsgált portfóliók nettó vételi kitettsége az S&P 500-as index irányában még mindig 67,22 százalékon áll. Bár ez jelentőős csökkenés a piac csúcsán mért 80 százalékos értékhez képest, azonban a piaci mélypontok közelében legalább a 40 százalékos érték alá szokása csökkenni a mutatónak, sőt, volt már rá példa, hogy negatív értékeket is felvett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!