Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Semmilyen konkrétumot nem tudnak a bankok még a várható különadókról, de a költségvetében kiigazításra van szükség, és a bankok eddig mindig az eszébe jutottak a kormánynak - mondta Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a bank közgyűlését követő sajtótájékoztatón. Az OTP-nek ugyanakkor ez nagyon rosszul esne a mostani helyzetben, amikor az orosz-ukrán konfliktus rányomja a bélyegét a jövedelmezőségére. 

Az üzbég Ipoteka Bank megvásárlásával kapcsolatban Csányi Sándor csütörtökön tárgyal üzbég döntéshozókkal, hogy pontosan kivel, azt az OTP elnök-vezérigazgatója nem árulta el a részvényeseknek. A héten Csányi arról beszélt, hogy elhalasztaná a tranzakció lezárását az orosz-ukrán konfliktus miatt.

A bank megvásárlásával kapcsolatban a legnagyobb bizonytalanságot most az okozza, hogy Üzbegisztán gazdaságának állapota nagy mértékben függ Oroszország helyzetétől. A külkereskedelem 80-90 százalékát Oroszországgal bonyolítják le, mintegy 3,5 millió üzbég dolgozik Oroszországban, és utalja onnan haza a fizetését, ez megnövelte az ottani kockázatokat. Maga az ország viszont demokráciában sokat fejlődött, ennek kapcsán nem aggódik az OTP. A tranzakcióval kapcsolatban ugyanakkor viszonylag gyorsan döntenie kell a banknak, mert másik vevő is van az Ipotekára, ha az OTP lemond a lehetőségről, az üzbég kormány másnak fogja eladni.

Mivel jóformán napra pontosan 30 éve áll Csányi az OTP élén, a dolgozók egy kisfilmmel lepték meg a bank elmúlt három évtizedes eredményeiről. Az elnök-vezérigazgató ennek kapcsán elmondta, hogy nem gondol a gyors visszavonulásra, de tudja, hogy folyamatosan meg kell újítani a menedzsmentet, ha hosszútávú sikereket szeretne a bank a jövőben is. 

Az oroszországi kivonulással kapcsolatban még nincs döntés. Nem szeretnék, ha az ottani beruházásokat, ottani tőkét kidobnák az ablakon, érzelmi döntést nem szeretnének hozni, politikai nyomásra sem fognak dönteni, de ha lenne vevő normális áron, akkor eladnák az orosz bankot. 

Az OTP az idén növekedésre számít, de hogy mekkorára azzal kapcsolatban semmilyen pontosabb előrejelzést nem adtak, mivel nagyon sok a bizonytalanság egyrészt azzal kapcsolatban, hogy az ország megkapja-e az uniós forrásokat, másrészt az orosz-ukrán háború kimenetelét sem lehet megjósolni most. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!