Hetek óta nincsenek jó formában a Mol-részvények, a hónap eleji 3000 forintos árfolyamhoz képest 7-8 százalékkal alacsonyabb szinten kereskednek az olajtársaság papírjaival. Sághy Balázs, az Equilor Befektetési Zrt. részvényelemzője az alulteljesítést a Brent–Ural spread szűkülésével magyarázza a visszaesést - írja a Világgazdaság.

Az orosz nyersolajtípus hordónkénti ára augusztus első napjaiban még 32 dollárral volt a Brent-árazás alatt, mára a különbözet hordónkénti 24 dollár csökkent – mondta az elemző, hozzátéve, hogy ez már akkora elmozdulás, amelynek lehet negatív hatása a Mol extraprofitjára.

Találtak vevőt az oroszok

Az Ural típus hordónkénti ára augusztus közepén 67 dollár körül mozgott, az elmúlt napokban viszont a 80 dollár feletti árak voltak jellemzők, az Equilor szakértője szerint ebből arra lehet következtetni, hogy nagyobb mennyiségű szállításra szerződhettek le az oroszok.

Vasárnap óta a Mollal kapcsolatos hírek az INA-ügyhöz kapcsolódnak, Horvátország korrupcióellenes szerve feltárta, hogy öt gyanúsított mintegy 54 milliárd forintnyi kárt okozhatott a horvát olajvállalatnak. Sághy Balázs szerint ez az összeg nem rengeti meg a Molt és a részvény árfolyamára sem kell, hogy különösebb hatása legyen. Ugyanakkor ha a vállalat belső kontrollja hatékonyabb, akkor egy ilyen visszaélés minden bizonnyal korábban feltárható lett volna.

Nem meglepetés

Gaál Gellért, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője úgy kalkulál, hogy amíg a Brent–Ural árkülönbözete nem csökken 22-25 hordó/dollár alá, a Molnak nem jelenthet gondot a 480 forintban maximált fogyasztói árból adódó veszteség kigazdálkodása, magyarán nem tekinthető sürgős kérdésnek a teljes piaci üzemanyag-árazás visszaállítása.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!