A Brent nyersolaj ára 60 centtel, azaz 0,6 százalékkal hordónként 101,82 dollárra emelkedett, míg az amerikai West Texas Intermediate nyersolaj 16 centtel, azaz 0,2 százalékkal hordónként 95,05 dollárra drágult.

A piacon a recessziós félelmek miatt folyton estek az olajárak az elmúlt időszakban. Viszont több hét után megtörni látszik a lefelé tartó trend, miután egy hete féléves mélyponton állt a Brent és a WTI is. Az olajárak csütörtöki emelkedése amiatt lehet, hogy az OPEC+ termelői csoport több tagja bejelentette, hogy csökkenthetik az olajkitermelést, de a szankciókkal sújtott iráni olajexportot a piacra visszavezető megállapodás kedvezőtlenebb lehetősége visszafogta a nyereséget – írja a Reuters.

Abdulaziz bin Salman szaúdi energiaügyi miniszter és koronaherceg hétfőn tett megjegyzései a határidős és a fizikai piacok közötti szakadékról, amelyben utalt arra a lehetőségre, hogy az OPEC+ csökkentheti a kitermelést, hozzájárultak ahhoz, hogy az olajárak háromhetes csúcsra emelkedtek.

"Az a felvetés, hogy az ár nem igazodik a fundamentumokhoz, és hogy az olajkartellként is emlegetett OPEC+ csökkentheti a kitermelést, egyértelműen elérte a kívánt hatást" - mondta Craig Erlam, az Oanda elemzője.

"Ez megnehezítheti annak esélyét is, hogy rövid távon 90 dollár alá kerüljön vissza a termelés, hacsak nem születik megállapodás egy nukleáris megállapodásról, és nem teszik próbára az OPEC+ csökkentési hajlandóságát" - tette hozzá.

Irán hozhat gyógyírt az olajárakra

Folytatódnak a tárgyalások az Európai Unió, az Egyesült Államok és Irán között a 2015-ös nukleáris megállapodás felélesztéséről, és Irán közölte, hogy választ kapott Washingtontól az EU végleges szövegére a megállapodásról.

Az amerikai nyersolaj- és termékkészletek csökkenése tovább növelte az árfelhajtóerőt. Az olajkészletek 3,3 millió hordóval 421,7 millió hordóra csökkentek az augusztus 19-ével zárult héten, ami jóval nagyobb, mint a Reuters felmérésében szereplő elemzők 933 ezer hordós csökkenésre vonatkozó várakozása.

Az amerikai benzinkészletek 27 ezer hordóval 215,6 millió hordóra csökkentek a héten, szemben a korábbi 1,5 millió hordós csökkenésre vonatkozó várakozásokkal.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!