Az olajárak pénteken alig változtak az ázsiai kereskedés során, bár öt hét óta először emelkedtek heti szinten, amit a gyengébb amerikai dollár és annak lehetősége támogatott, hogy az OPEC+ október 5-i ülésén az OPEC+ megállapodhat a nyersolajkibocsátás csökkentéséről – számolt be a Reuters.

A pénteken lejáró novemberi Brent nyersolaj határidős jegyzései 10 centtel, azaz 0,1 százalékkal, hordónként 88,39 dollárra csökkentek péntek hajnalban, miután az előző ülésszakban 83 centet veszítettek. Az aktívabb decemberi kontraktus változatlanul 87,18 dolláron állt.

Az amerikai West Texas Intermediate (WTI) nyersolaj novemberi szállítású határidős jegyzése 0,1 százalékkal, 9 centtel 81,32 dollár/hordóra emelkedett, miután az előző ülésszakban 92 centet esett.

Az olajárak esetében a recessziós félelmek és a piaci átrendeződés okozhatja az esést. Az Európai Unió 2023 januárjától teljes embargót vezet be a tengeri szállítású orosz olajra, ami miatt az európai vevők inkább más forrásokat kerestek. Oroszország piaci így szűkült, ezért csak diszkonttal – a Neste adatai szerint 30-25 dollárral – tud Ázsiában olajat eladni. A Kínából és Indiából emiatt kiszoruló közel-keleti termelők így olcsóbban szállítottak Európába is.

Emellett a piacok árazzák a recessziós félelmeket is, amely csökkenő olajkeresletet eredményezhet. Kína gazdasága is válságba került az elmúlt időszakban, míg Európát a magas energiaköltségek bénítják meg.

„A romló nyersolajkeresleti kilátások nem teszik lehetővé az olaj rallyzását, amíg az energiakereskedők nem bíznak abban, hogy az OPEC+ csökkenteni fogja a kitermelést az október 5-i ülésen” – írta Edward Moya, az OANDA vezető elemzője egy elemzésben. Úgy véli, a nyersolaj árának további gyengülése némileg behetárolt, mivel a dollárerősödés a negyedév végére közeledve enyhül.

Mind a Brent, mind a WTI azonban a héten mintegy 3 százalékkal emelkedik, ami augusztus óta az első heti emelkedésük, miután a hét elején kilenchavi mélypontra kerültek. A kurzusok a szankciók dacára is a háború előtti szinten állnak.

Az erős dollár üthet be

Az olajárakat a dollárnak a hét eleji 20 éves csúcsokról való visszaesése támasztotta alá. A gyengébb zöldhasú olcsóbbá teszi a dollárban denominált olajat a más valutával rendelkező vásárlók számára, ami javítja a nyersanyag iránti keresletet.

Szeptember egészére vonatkozóan a Brent 8,4 százalékkal, negyedik hónapja csökken. A harmadik negyedév során a Brent 23 százalékot zuhant, ami az első negyedéves veszteség 2021 negyedik negyedéve óta.

A WTI szeptemberben 9,3 százalékkal esik, ami szintén a negyedik havi csökkenés, a negyedév során pedig 23 százalékkal esett, ami az első negyedéves visszaesés a 2020 márciusával végződő időszak óta, amikor a Covid-19 lecsapott a keresletre.

A magyar autósok ettől még nem számolhatnak olcsóbb üzemanyagárakkal: az olajkereskedelmet dollárban denominálják, a forint pedig csütörtökön többször is új negatív rekordokra gyengült a zöldhasúval szemben.

Oroszország az olajkartellnél lobbizhat

Elemzők szerint a piac úgy tűnik, hogy megtalálta a padlót, mivel a kínálat szűkülni fog, sejtésük szerint az Európai Unió december 5-től bevezetendő orosz olajembargója miatt. A legfontosabb ismeretlen tényező azonban az, hogy a kereslet mennyire fog csökkenni, mivel a globális növekedés lassul az agresszív kamatemelések miatt.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) vezető tagjai és az Oroszország által vezetett szövetségesek, együttesen OPEC+ néven, szerdai ülésük előtt megkezdték a kitermelés csökkentéséről szóló megbeszéléseket - mondta három személy a Reutersnek. Oroszország napi 1 millió hordóig terjedő csökkentést javasolhat - mondta a hét elején egy, az orosz gondolkodással kapcsolatban tájékozott személy.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!