A világ legnagyobb streaming-szolgáltatója a Netflix tegnapi bejelentése szerint az idei első negyedévben mindössze 2,5 millió fővel növeli majd előfizetői számát, miközben az elemzők 5,9 millió főt vártak - írja a Reuters.

Az óvatos előrejelzés egyik oka, hogy több nagyon várt tartalom is a tervezettnél később érkezik meg a csatornára, így a Bridgerton-család következő évada és a Ryan Reynolds nevével fémjelzett The Adam Projekt is.

A szolgáltató részvényeinek árfolyama mintegy 20 százalékot esett a hírre a zárás után kereskedésben, de estek a versenytársak is, a Disney papírjai 4, a Roku Inc.-é 5 százalékot.

A Netflix a tavalyi utolsó negyedévben 8,3 millióval növelte előfizetői számát (az elemzők 8,4 milliót vártak), köszönhetően az elég erős év végi új választéknak, a Vaják új évada és a rendkívül népszerű Ne nézz fel című film egyaránt sokban hozzájárult a szolgáltató jó teljesítményéhez. A cég előfizetőinek létszáma tavaly év végén elérte a 221,8 millió főt.

A cég menedzsmentje szerint a koranvírus-járvány folytatódása és a gazdasági nehézségek miatt a világ egyes részein, például Latin-Amerikában nem sikerült a növekedést a járvány előtti szintre visszahozni. Ráadásul a járvány eléggé előrejelezhetetlenné teszi a kilátásokat, így az előfizetői szám várható alakulásának becslése is nehézkessé vált. Mindezek ellenére a cég fundamentumai és működése stabil.

Ráadásul a cég részvényenként 1,33 dollárnyi nyereséget jelentett a piac 82 centes várakozása mellett, bevételei elérték a 7,71 milliárd dollárt. A cég a múlt héten emelte két legnagyobb piacán, ahol a növekedés inkább stagnálásba csapott át, az Egyesült Államokban és Kanadában előfizetése díját

A Netflix teljesítménye eléggé ugrált a járvány kitörése óta, az első hullámban a nagy lezárások idején 2020 elején hatalmasat javult, azonban 2021-ben ezt jelentős lassulás követte. 2020-ban 36 millióval, tavaly már csak 18,2 millió fővel nőtt előfizetői létszáma.

A most 400 dollár közelébe zuhanó részvényárfolyam egyben azt is jelenti, hogy a cég értékében szinte teljes egészében erodálódott az a nagy nyereség, amelyet a járvány idején elért. A Covid-időszaknak 370 dollár körüli árfolyamon vágott neki a papír, a nagy 2020 márciusi esésben 290 dollárig zuhant. Innen azonban jött a nagy feltámadás, s a részvény árfolyama tavaly november közepére egészen 700 dollárig drágult. A részvény kálváriája, kisebb-nagyobb megszakításokkal azóta is tart.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!