A Masterplast a Közép-Kelet-Európai régió egyik vezető építőanyag-gyártó és forgalmazó társasága, csoportszinten 700 alkalmazottat foglalkoztat, a szigetelőanyagok piacán igyekszik komoly pozíciókat kiépíteni - mondta el Tibor Dávid, a cég elnök-vezérigazgatója. A cég növekedési sztorija elsősorban a hőszigetelésben van, a felújításokban várható konjunktúrát szeretnék majd kihasználni, leginkább Romániában, Ukrajnában. Az ehhez szükséges tőkét gyűjtenék össze részvénykibocsátással.

Az utóbbi két év racionalizálási programja után 16 országról 12-re csökkentették a megjelenésüket, legnagyobb piacuk most Románia, a második Magyarország. Kínában is rendelkeznek képviseleti irodával, ennek jelentősége azonban egyelőre inkább csak jelképes - mondta el az elnök-vezérigazgató. A válság érzékenyen érintette az építőipari ágazatot, emiatt - a korábbi több éves növekedés után - 209-ben 24 százalékkal visszaesett az árbevétel, és enyhén negatív volt 2010-ben is. Mindkét évben nyereséges maradt azonban a cég, konjunktúra és dekonjunktúra idején egyaránt pozitív eredményt tudott elérni.

A Masterplast április végével alakult nyilvános részvénytársasággá, de már 2008 óta tagja a BÉT-en a tőzsdeképes cégek klubjának, sőt 2006 óta készül a tőzsdére, a válság miatt azonban ez elmaradt. Várhatóan november végén hozzák nyilvánosságra konkrét tőkepiaci terveiket, menetrendjüket - hangzott el. A cég többségi tulajdonrésze egyébként két magánszemély tulajdonában van, a leányvállalatok vezetői pedig résztulajdont kaptak cégeikben

A Brókernetnek 62-65 százalékos a részesedése a befektetéssel kombinált biztosítások piacán, ez már alig növelhető tovább, a cégnek vagy más termékek terén, vagy más régióban kell terjeszkednie, mint teszi azt nemrég Romániában - mondta el Gecser Ottó, a Brókernet vezérigazgatója a tőzsde által rendezett konferencián. Sok az akvizíciós lehetőség, nem feltétlenül vásárlással, egyesüléssel vagy más együttműködéssel is, de ezek sokszor a vállalatértékelésen buknak el. Erre is jó gyógyszer a tőzsdére való bevezetés, hiszen a tőzsdei cégek értékét folyamatosan nyomon lehet követni - mondta. Ezen kívül tőkebevonás is elképzelhető.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!