Látványos hatása lett annak, hogy a Magyar Nemzeti Bank pénteken újabb lépéseket jelentett be az infláció megfékezésére. Orbán Viktor miniszterelnök szintén pénteken jelentette be, hogy a jegybankkal együttműködésben a gazdasági kormányzat drasztikusan visszafogja az inflációt Magyarországon.

A napokban újabb és újabb mélypontokra zuhant a forint a legfontosabb nemzetközi devizákhoz, az euróhoz, a dollárhoz és svájci frankhoz mért árfolyama. A szeptemberi infláció a várakozásoknak megfelelően tovább gyorsult, a tizenkét hónapra visszatekintő drágulás meghaladta a 20 százalékot. Mindeközben a külkereskedelmi hiány és a folyó fizetési deficit is jelentősen a drága földgázbeszerzések eredményeként - kommentálta a napi fejleményeket Németh Dávid, a KBC helyi leányvállalatának vezető közgazdásza.

A mai kereskedésben erőteljes pozitív korrekció indult a hazai részvényindexben, meghatározó ellenállási szint 40 ezer pont közelében látható. A vezető részvények közül most az OTP és a Magyar Telekom mozgása lehet izgalmasabb, a Molban továbbra is magas maradhat a volatilitás. A Richter grafikonján a 7 944 forintos szintre érdemes figyelni - mondta Varga Zoltán, az Equilor senior elemzője

Felgyorsult a forint csütörtök este tartó drágulása a főbb devizákkal szemben pénteken délelőtt. Negyed 11 órakor az euró 416,98 forintra esett a reggel 6 órakor jegyzett 428,81 forintról. A frank 438,60 forintról 427,06 forintra gyengült, a dollár jegyzése pedig 438,39 forintról 427,05 forintra süllyedt – emlékeztet az MTI.

Az MNB Monetáris Tanácsa 950 bázisponttal, 25 százalékra emelte a kamatfolyosó felső szélét, az egynapos fedezett hitel kamatát, az eddigi 15,0 százalékról. Az 1 hetes fedezett hiteleszközét pedig felfüggesztette a jegybank.

Az MNB jelezte azt is, hogy október 14-től egynapos (T/N) FX-swapeszközt, valamint egynapos (O/N) betéti gyorstendert hirdetnek meg napi rendszerességgel az eddigieknél magasabb kamatszinteken.

A jegybank vállalja továbbá, hogy a következő hónapokban közvetlenül biztosítja az energiaimport fedezése kapcsán felmerülő jelentősebb devizalikviditási igényt. Mivel a folyó fizetési mérleg energiaegyenlegen kívüli tételei összességében már pozitívak, így az intézkedés érdemben módosítja a devizapiac kereslet-kínálati viszonyait - áll a monetáris tanács pénteki közleményében.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!