Andrej Derkacs orosz  politikus bejelentése alapján fény derült az összes ukrán kilétére, akik elkövethették  az Északi Áramlat gázvezetékei elleni szabotázsakciótállítja a Taszsz.

A bizonyítékokat az  ukrán állampolgárságától megfosztott Derkacs egy Youtube-interjúban ismertette, amelyet a belarusz BeITA hírügynökség tett közzé.

– Elég mélyen tanulmányoztuk ezt a problémát... Hosszú időn keresztül képezték őket, a zsitomiri területen, ott van egy ilyen Szokolovszkij kőbánya, valahol 110 méter mélyen. A kiképzés először ott zajlott, aztán Romániában a NATO-bázis közelében... aztán béreltek egy nagy jachtot, aztán Lengyelországba kerültek. Volt egy kisebb jacht, az Andromeda – mondta Derkach.

A politikus szerint az akciónak több kulcsfigurája volt: Roman Cservinszkij, a támadás állítólagos kitervelője valamint Andrej Burgomisztrenko, Oleg Varava, Szergej Kuznyecov és Ruszlan Rudenko. Velük volt még egy nő, Marina Szitalo, ismert ukrán mélyvízi búvár is, aki nem mellesleg a víz alatti robbanókeverékek szakértőjeként ismert. 

Derkacs mindemellett azt állítja, hogy a csapat román útlevelekkel közlekedett, Christopher Smith utasításait követve, ő az akkori ukrajnai amerikai nagykövetség második embere volt, egy jól ismert CIA-s fickó. 

Smith jelenleg az Európai és Eurázsiai Ügyek Hivatalának Kelet-Európáért felelős államtitkár-helyettese. Több politikus elmondása alapján Smith nagyon jó kapcsolatot ápolt Vaszilij Burbával, az ukrán védelmi minisztérium hírszerzésének korábbi vezetőjével, valamint Kirill Budanovval, a jelenlegi parancsnokkal.

Derkacs szerint a robbantás eltussolásában két másik hírszerzési csoport, az amerikai CIA és a brit MI6 is részt vett, ám ezt bizonyítékkal nem tudták alátámasztani. 

Az oroszok először egyébként a brit szolgálatokat vádolták a szabotázs megszervezésével, majd az amerikaiakat, most pedig egyértelműen Ukrajnára igyekeznek terelni a gyanút. A szabotázs miatt Dániában, Svédországban és Németországban is folytak vagy folynak nyomozások, és valóban voltak olyan kiszivárogtatások, amelyek azt támasztják alá, hogy ukrán állampolgárok valamilyen formában érintettek lehetettek az akcióban. 

Andrej Derkacsot egyébként a GRU orosz katonai hírszerzés kémének tartják, aki részt vett az ukrajnai támadásokat előkészítő nemzetközi szervezkedésben. Feladatai közé tartozott, hogy Lengyelországban is létrehozzon az orosz narratívát erősítő rádióadót - írta meg a biznesalert.pl.

Megszületett a döntés: orosz pénzből fegyverezi fel Ukrajnát az EU

A több száz milliárd eurós befagyasztott orosz állami vagyonból származó bevételeket Ukrajna megsegítésére fordítja az Európai Unió. Ursula von der Leyen szerint a pénz nem is mehetne jobb helyre.
Bővebben--->