Romániában mostantól nem csak letöltendő börtön vár azokra, akik ittasan vagy kábítószer hatása alatt vezetnek, hanem akár tíz évre is felfüggeszthetik a vezetői engedélyüket.

A módosítás egyik kezdeményezője Robert Cazanciuc szociáldemokrata szenátor, egykori igazságügyi miniszter volt, aki azt mondta: a mostani szigorítás az Anastasia-törvény folytatása, melyet arról a falusi háza előtt játszó kislányról neveztek el, aki egy jogosítvány nélkül száguldozó járművezető miatt vesztette el az életét még 2022-ben – írja az MTI.

A törvényt tavaly júliusban hirdették ki, melynek értelmében nem lehet a börtönbüntetése alól felfüggeszteni azokat, akiket érvényes jogosítvány nélküli, illetve ittas vagy kábítószer hatása alatti járművezetés miatt ítéltek szabadságvesztésre.

Ezzel együtt minden olyan járművezetőre egytől öt évig terjedő letöltendő börtönbüntetés vár Romániában, aki literenként 0,8 grammnál nagyobb véralkoholszinttel ül a volán mögé, illetve aki kábítószer vagy pszichoaktív szer hatása alatt vezet.

A most elfogadott módosítás értelmében pedig 1-től 10 évig terjedő időszakra vonhatja be a bíróság a vezetői engedélyt a korábbi maximális 5 év helyett.

Romániában azután kezdték el felvenni a kesztyűt az ittas és drogos vezetőkkel szemben, hogy tavaly augusztusban egy bukaresti, kábítószer hatása alatt lévő fiatal egy luxusautóval egy népszerű tengerparti üdülőhelyen száguldozva oltotta ki egy 20 éves lány és egy 21 éves fiú életét, valamint két másik fiatalt is súlyosan megsebesített.

A magyarok üzentek a kormánynak: ittas ember nem ülhet a volánhoz

A magyarok döntő többsége, több mint kétharmada szerint, aki minimális mennyiségű alkoholt is ivott, az utána már nem ülhet a volán mögé. A zéró tolerancia fenntartása fontos társadalmi üzenet a kormányzat részére a készülő új KRESZ kapcsán.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→