A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közölte, hogy a legegyszerűbben az elektronikus azonosítással rendelkezők nézhetik át a tervezetet a hivatal webes felületén.

Kiemelték, aki a tervezetén nem végez módosításokat, annak a kiajánlott tervezet lesz a bevallása. Kivételt képeznek ez alól az őstermelők, az áfás magánszemélyek és az egyéni vállalkozók.

Akik kérték, azoknak május elejéig a NAV kipostázta a tervezetét. A közlemény szerint tanácsos a papíralapú tervezetet átnézni, valamint elolvasni a mellékelt tájékoztatót, amelyben minden fontos tudnivaló megtalálható.

A hatóság felhívta a figyelmet arra is, hogy akiknek visszajár a befizetett adóból vagy a bevalláskor fizetniük kell és részletfizetést kérnének az 500 ezer forintot meg nem haladó szja és szocho-fizetési kötelezettségükre, azoknak a papír alapú tervezethez mellékelt személyre szabott kiegészítő nyilatkozatát kell kitölteni és visszaküldeni május 21-ig.

Az e-SZJA felületen keresztül szintén kiegészíthető a tervezet a részletfizetési nyilatkozattal és a visszaigénylési adatokkal, valamint bankkártyával be is fizethető az adó.

Aki csekken vagy átutalással fizetni be a szocho-t vagy az szja-t, annak a közleményben mindig fel kell tüntetnie az adóazonosító jelet vagy az adószámot. E nélkül a NAV csak késve tudja a NAV a befizetőhöz kapcsolni a befizetett adó összegét.

Általános tájékoztatást előzetes regisztráció nélkül a 1819-es telefonszámon lehet kérni.

Jön az szja-bevallás – rendkívüli nyitvatartással készül a NAV

A személyi jövedelemadó bevallás közelgő határideje miatt hosszabban lesznek elérhetőek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal fővárosi és vármegyei központi ügyfélszolgálatai.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→