Kétnapos útja során Putyin és Hszi Csin-ping kínai elnök a kétoldalú kapcsolatokról, valamint a közös érdekű nemzetközi és regionális kérdésekről tárgyal majd – írja a Euronews.

A Kreml hivatalosan is megerősítette az utazást keddi közleményében. Ez lesz Putyin első külföldi útja, mióta megkezdte ötödik elnöki ciklusát Oroszországban.

Peking eddig is támogatta Moszkvát az ukrajnai konfliktust illetően, és továbbra is exportál különböző elektronikai cikkeket, nyersanyagokat, valamint az orosz háborús erőfeszítésekhez hozzájáruló termékeket.

Kína emellett az energiaellátás egyik fő exportpiaca is.

Peking a közvélemény számára a semleges arcát mutatja a konfliktust illetően, de a Nyugattal ellentétben „határok nélküli” kapcsolatot hirdetett Oroszországgal.

Az érintett felek egy közös hadgyakorlaton is részt vettek, emellett Kína következetesen ellenezte az Oroszország ellen irányuló gazdasági szankciókat. A két óriáshatalom egyre nagyobb konfliktusba kerül a demokráciával és a NATO-val, annak ellenére, hogy Afrikában, Közel-Keleten és Dél-Amerikában igyekszik minél nagyobb befolyásra szert tenni.

A látogatásra néhány nappal azelőtt kerül sor, hogy beiktatnák William Lai Csing-te-t a tajvani elnöki posztjába. A területre Kína sajátjaként tekint és állítása szerint erőszakot is hajlandó bevetni, ha szükséges.

Hszi Csin-ping a múlt héten tért vissza ötnapos európai látogatásáról, amely során  Szerbiában és hazánkban is járt. 

Vlagyimir Putyin legújabb húzásával már a NATO-nak menne neki

Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő azzal indokolta Andrej Belousov kinevezését a védelmi miniszteri posztra, hogy a csatatéren az nyer, aki nyitottabb az innovációra.
Bővebben--->