Mallorca és Ibiza egyes részein a turistáknak komoly bírságokkal kell számolniuk, ha alkoholt fogyasztanak az utcán, a „túlzott turizmus” által sújtott területeken bevezetett szigorítás részeként.

A spanyolországi Baleár-szigetek kormánya szigorított az először 2020-ban bevezetett törvényeken: a közutakon való alkoholfogyasztás betiltása mellett a szabályok értelmében az üzletek nem árulhatnak alkoholt késő este, és a partyhajókat is szigorúbban ellenőrzik – írja a SkyNews

A szabályokat megszegő turisták akár 3000 eurós bírságra is számíthatnak.

Milyen területekre vonatkozik a tilalom?

A szabályok három mallorcai üdülőhelyen – Llucmajor, Palma és Calvia (Magaluf) –, valamint az ibizai San Antonióban érvényesek. A tilalom a parttól egy tengeri mérföldre (1,85 km) terjed ki a fenti célpontok partjaitól. A partyhajóknak tilos közelebb menniük, és tilos utasokat felvenni vagy leszállítani az említett területeken.

Jaime Martínez, Palma polgármestere elmondta, hogy egyik fő célja a „civilizálatlan magatartás korrigálása”.

Az alkoholtilalom viszont nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem szabad inni. A turisták továbbra is ihatnak, de mostantól szigorúbban ellenőrzik, hogy hol. A legfontosabb, hogy az utcán nem szabad inni. Csak a bárokban vagy éttermek teraszain vagy más, törvényesen engedélyezett területeken lehet kivételt tenni. De az utcán egy félig elfogyott korsóval vagy nyitott üveggel sétálgatni határozottan tilos.

Az alkoholt árusító üzleteknek este fél tíz és reggel 8 óra között be kell zárniuk.

Milyen büntetések várnak a szabályokat megszegőkre?

Azokat, akik nyilvános alkoholfogyasztásukkal „megzavarják az együttélést, tömegeket vonzanak magukkal, vagy rontják a környezet nyugalmát”, 750 és 1500 euró közötti bírsággal sújthatják.

Ha a szabálysértés nagyon súlyosnak minősül, a bírság összege 1500 és 3000 euró között lehet. A helyi hatóságok jelenteni fogják a szankciókkal sújtott külföldi turisták számát az illetékes nagykövetségeknek.

A tilalom 2024. május 11-én lépett hatályba és 2027. december 31-ig marad érvényben. Ezt követően a kormány reményei szerint a törvényre már nem lesz szükség.

Így néz ki a gyakorlatban egy éjszakai alkoholtilalom, Zakopanéban nagy is a botrány

A részegeskedő, és az alkoholtól magukat erősnek érző vendégektől akarták megszabadítani a magyarok körében is népszerű turistaparadicsomot. Csak hát az új regula a kulturált szeszfogyasztóknál sem aratott osztatlan sikert, mondván „az ember mégsem teve, hogy szomjazzon”. Ráadásul egyesek még többet isznak, és persze ugyanúgy verekednek. >>>