Ismét gyengére sikerült az üzleti év utolsó negyede az Egisnél. Ugyan a szélsőségesen szóródó elemzői várakozások is bizonytalanságot tükröztek, de a társaság 2,1 milliárdos üzemi és 1,636 milliárd forintos adózott eredménye a legpesszimistább várakozásoktól is elmaradt. A portfolio.hu konszenzusa szerint 3,112 milliárdos üzemi és 3,2 milliárd forintos konszolidált adózott eredményre számítottak az elemzők, a legalacsonyabb várakozás 2,22, illetve 1,78 milliárd forint volt. A gyógyszergyár gyorsjelentése bizonyos év végi elszámolásokat, az értékesítés szerkezetének eltolódását és az elsősorban magyarországi kényszerű árcsökkentéseket sorolja fel a gyengébb teljesítmény okaként.

Az árbevétel 34,25 milliárd forint lett, négy százalékkal emelkedett és meghaladja a várakozásokat is. A gyógyszerkassza kiadásainak csökkentését célzó kormányzati intézkedések miatt 14 százalékkal esett a belföldi bevétel, a 7,37 milliárd forintos forgalommal az Egis a hetedik helyre csúszott vissza a hazai piacon.

Az export ezzel szemben tovább nőtt, megközelítve a 95 millió eurót, ami a társaság történetének legmagasabb értéke. A kivitel súlya ezzel 78 százalékra nőtt az egy évvel korábbi 74 százalékról. Az export szerkezete azonban nem volt ideális, a FÁK-országok ötszázalékos növekedésével szemben a kelet-európai export 7 százalékkal csökkent, és a kevésbé nyereséges hatóanyag- és nyugati gyógyszerexport nőtt 40 százalékot.

A bruttó fedezet így 51 százalékra csökkent az éves átlagos 57 százalékról, a közvetett költségeket pedig a 28 százalékkal megugró k+f költségek dobták meg. Ugyanakkor a korábban megképzett céltartalékok feloldása 800 millióval csökkentette az igazgatási költségeket. A pénzügyi eredmény sem lett ezúttal pozitív, a kamatbevételeket ellensúlyozták az átértékelési veszteségek.

A gyenge negyedéves számok ellenére az Egis meglehetősen jó évet zárt. Árbevétele három százalékkal, 132,8 milliárd forintra nőtt, igaz, a növekedésben a forintárfolyam játszott leginkább szerepet. A belföldi bevételek tíz százalékkal csökkentek, az orosz és FÁK-kivitel euróban 7 százalékkal emelkedett, a kelet-európai forgalom 9 százalékkal csökkent. A bruttó fedezet öt százalékkal, az üzemi eredmény − egyszeri hatásokkal korrigálva − 19 százalékkal lett magasabb az egy évvel korábbinál, míg a 18,5 milliárd (részvényenként 2376) forintos adózott eredmény 28 százalékos emelkedést jelent.

A társaság pénzeszközeinek értéke 46 milliárd forint volt szeptember végén, a magas szintet az elemzők gyakran illetik kritikával, hiányolják az osztalékemelést vagy akvizíciót. A részvényenkénti saját tőke 11 százalékkal, 23 054 forintra nőtt.

Az Egis részvénye a májusi 13 600 forintos mélyponthoz képest ötezer forintot emelkedett, novemberben azonban nagyobb − 1800 forintos − korrekción esett át, ami részben a mostani gyorsjelentést megelőző várakozásoknak tudható be. A vártnál gyengébb gyorsjelentésre még elképzelhető kisebb negatív reakció, ám a 16 800 forintos jelenlegi árfolyam ismét vonzónak tűnik. Egyrészt azért, mert az Egis a 2012/2013-as üzleti évben is érdemi növekedéssel számol, másrészt a biohasonló gyógyszerek piacra vitelével sztorit is kínál majd a befektetőknek.

Molnár Gergely

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!