A kormány októberben elrendelte az idei hiánycél tartásához szükséges zárolásokat az idei költségvetésben: akkor 133 milliárd forintos kiadáscsökkentéséről, illetve bevételnövelést tervezett be. A 133 milliárd forintos csomaggal szemben a kormány a múlt héten úgy döntött a gyógyszerkiadások 33,3 milliárd forintos emeléséről, hogy azt nem ellentételezte vagyis a hiányt növelte.

A gyógyszerkiadásokat a kormány az idén jelentősen csökkentette, a tavalyi 376,8 milliárd forinttal szemben az idei költségvetésben az erre elkülönített tartalékkal együtt 277,7 milliárd forintot tervetek, amiből szeptember végéig el is költöttek 237,6 milliárd forintot, vagyis az utolsó negyedévre potom negyven milliárd forint maradt, ami azt jelenti, hogy a döntés nélkül ezekben a napokban ürült volna ki a kassza.

Az októberi részletes államháztartási adatok még nem ismertek - azokat a hónap közepén hozzák nyilvánosságra. (Megelőzendő a várható bírálatok le kell szögezni, hogy a kassza kiürülése nem jelenti azt, hogy a gyógyszerek magyarországi kereskedelme automatikusan és közvetlen veszélybe kerülne - ugyanakkor biztos finanszírozási háttér nélkül a gyógyszerforgalmazásban előbb utóbb feszültségek keletkeznek, ha a kereskedők és a gyártók számláit nem egyenlítik ki.)

Előre látható volt

Mivel előre látható volt, hogy a száz milliárd forintos kiadáscsökkentésnek jelentős a kockázata az idei költségvetési törvényben a kormány elhelyezett egy passzust, mely szerint minden különösebb költségvetés módosítás nélkül a kormány bármikor megemelheti a gyógyszerkiadások összegét - anélkül, hogy arról a költségvetést mint törvényért felelős parlament külön döntést hozna.

A kormány a múlt héten döntött is, ami azt jelenti, hogy ugyanennyivel nőnek a kiadások, így a hiány is. A dolog szépséghibája, hogy a parlament előtt jelenleg is fekszik egy az idei költségvetést módosító törvény, amely épp az Eximbank mozgásterét növelné. A kabinet azonban nem módosította a büdzsét, így a hiányszámhoz sem kell hozzányúlnia - aminek egyébként sem lenne jó üzenete. Az idei költségvetést egyébként eddig nyolc alkalommal módosította kisebb nagyobb mértékben a parlament, most van a napirenden a kilencedik.

2013-ban 102 milliárd spórolnának - nem látni miből

A mostani döntés hátteréről megkérdeztük az költségvetésért felelős Nemzetgazdasági Minisztériumot (NGM) is, ám eddig nem reagáltak, válaszukat várjuk. A döntésről múlt pénteken megjelent egy közlemény a kormány hivatalos honlapján, amely szerint "technikai emelésről" van szó, amire azért van szükség, mert a "gyógyszertámogatás kiadásainak finanszírozására még idén várható 22 milliárd forintnyi gyógyszergyártói befizetés elsősorban decemberben érkezik, addig is megoldandó a kifizetések fedezetének folyamatos biztosítása." Amennyiben azonban egy betervezett bevétel később folyikbe, ahhoz nem kellene növelni a kiadási keretet, hiszen a kincstár a különbözetet megfinanszírozza -vagyis a hivatalos közlemény ellenére a gyógyszerkassza kiadásai és az államháztartás hiánya ezzel a döntéssel épp 30,3 milliárd forinttal lesz magasabb, mint a döntés nélkül.

A mostani döntéssel viszont a kormány elismerte, hogy a jövő évi költségvetésbe tervezett gyógyszerkassza sem tartható: a 30,3 milliárdos plusz költéssel, ugyanis az idei kiadások így 308 milliárd forintra rúgnak, ezzel szemben a 2013-as büdzsében 206 milliárd forintot szánnak erre a célra, vagyis a keretet további 102 milliárd forinttal csökkentenék, ám a törvényjavaslat a végrehajtás mikéntjére a költségvetési törvény indokolása egyetlen szót sem veszteget, és a május végi benyújtás óta sem állt elő a kormány konkrét intézkedésekkel. Ez pedig alapjaiban kérdőjelezi meg a 102 milliárdos kiadácsökkentést, újabb kockázatot jelentve a jövő évi költségvetésben.