A pénzintézet részvénye mintegy 30 százalékos mínuszban járt csütörtökön, emiatt az Értéktőzsde kereskedési platformja automatikusan leállította annak forgalmát. A bankpapír piaci értéke már az előző hetekben is mintegy 50 százalékkal romlott, 0,36 font környékén járt a londoni tőzsdén.

A bank piaci tőkeértéke nem sokkal haladja meg a 60 millió fontot, öt évvel ezelőtt az árfolyamcsúcs 3,5 milliárd font körül járt.

Az MTI szerint a zuhanás előzménye az volt, hogy a Financial Times bankhoz közeli forrásai arról értesültek, hogy a pénzintézet 600 millió font tőkebevonást kezdeményezett részvény-, és adósságkibocsátás formájában, hogy javítsa pénzügyi mérlegét.

A Metro Bank tanácsadói megbízást adtak a Morgan Stanley-nek, hogy készítse elő az ügyletet. A pénzintézet vezetése azonban csütörtökön azt közölte, hogy egyelőre nem született döntés a piaci forrásbevonásról.

A brit pénzügyi lap szerint a Bank of England sürgős konzultációra hívta be Daniel Frumkin vezérigazgatót és Robert Sharpe igazgatótanácsi elnököt a Metro Bank pénzügyi helyzetének áttekintésére.

A bank piaci megítélését tovább rontották azok a hírek is, melyek szerint a pénzügyi felügyeleti hatóságok elutasították a Metro kérését, hogy a jelzálog-üzletághoz kapcsolódó tőkemegfelelési követelményeket enyhítsék.

Egyes befektetők szerint a Metro Bank szavatoló tőkére és leírható vagy átírható minimumkövetelmények alatti tőkemutatókkal működik. A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő negatív figyelőlistára vette a Metro Bank, ennél azonban számottevően erőteljesebb jelzés a leminősítés valószínűsége a hitelminősítő gyakorlatában.

A Metro Bank 2010 nyarán kezdte meg működését Londonban. Eredeti célja szerint a brit pénzügyi szolgáltatási piac hagyományos nagybanki szereplőivel – Barclays, HSBC, Lloyds-csoport, NatWest, Santander – kívánt szembeszállni.

A britek is áldásukat adhatják a Revolutra

Napjaink egyik legnépszerűbb neobankja, a Revolut megállapodhatott a SoftBankkal, így hamarosan a brit banki engedélyt is megszerezheti.
Bővebben--->

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!