Mivel a tíz éves évforduló vasárnapra esik, a 21. századra sötét árnyékot vető szeptember 11-i amerikai terrortámadásokra emlékezve pénteken  Hillary Clinton külügyminiszter asszony nyitja meg a kereskedést a New York-i Értéktőzsdén, az egykori polgármester és tőzsdeelnök társaságában - írja a Manager Magazin.

Az összedőlt felhőkarcolóktól pár száz méterre levő tőzsdén 2001-ben, hat nap szünet után is ő nyitotta meg a kereskedést a hagyományos kongatással, még városi képviselőként.

A Der Spiegel szerint ma sem tudni pontosan, mekkora károkat okozott a terrortámadás, csak az épületekben, repülőkben keletkezett anyagi károk értékét 25 és 50 milliárd dollár közé becsülik, ám a közvetett károk sokkal nagyobbak. A Center for Risk and Economic Analysis of Terrorism Events nevű szervezet becslése szerint például azok a károk, amelyek abból származtak, hogy a fogyasztók és vállalkozások elbizonytalanodtak, visszafogták vásárlásaikat és beruházásaikat, 109 milliárd dollárra tehetők - csak az Egyesült Államokban.

Ehhez jönnek még az alaposan megnövekedett biztonsági költségek, és annak a terrorizmus elleni háborúnak az irdatlan kiadásai, amely a terrortámadások után nem sokkal az afganisztáni háborúval kezdetét vette.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!