Röviddel fél kilenc előtt az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 69,47 dolláron állt, ami 65 cent, 0,93 százalék csökkenés a hétfői záróértékéhez képest.

Az OPEC+ csoport tagjai, a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének tagállamai és kartellen kívüli szövetségeseik, élükön Oroszországgal nem zárják ki annak a lehetőségét, hogy visszafogják olajtermelésüket, ha hosszabb távon fennmaradna az olajtöbblet a piacon, elejét véve ezzel egy jelentősebb árcsökkenésnek.

Szaúd-Arábia, az OPEC legnagyobb olajtermelője lépett elsőként, a maga részéről jelentette, hogy decemberben napi 0,5 millió hordóval csökkenti olajexportját. A szervezeten kívül legnagyobb olajtermelő Oroszország egyelőre nem döntött, Alekszandr Novak energiaügyi miniszter azt mondta, hogy nem támogatják, de nem is vetik el a termelés csökkentésének a tervét.

Donald Trump amerikai elnök egy hétfői Twitter üzenetében reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Szaúd-Arábia és az OPEC nem hajt végre termeléscsökkentést. Az elnök egyben úgy vélte, hogy a kőolaj árának a mostaninál jóval alacsonyabbnak kellene lennie, figyelembe véve az olajtartalékok nagyságát.

Az OPEC-tagállamok szakminiszterei december 6-7-én találkoznak Bécsben szokásos félévenkénti értekezletükön és egyeztetést folytatnak a korábban kötött kitermeléscsökkentési megállapodásban részt vevő szövetségeseikkel.

Az OPEC és más intézményeknek az előrejelzése szerint jövőre a kőolaj világpiacát a kínálat túlsúlya jellemezheti, miközben a kereslet növekedése lassul.

Az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára az októberben elért négyéves csúcs óta csaknem 20 százalékkal csökkent annak a hatására, hogy bővült a globális kínálat, miközben a gazdasági növekedés lassulása és a kereskedelmi viszályok éleződése miatt a befektetők a kereslet gyengülésétől tartanak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!