A technológiai súlyú Nasdaq 100 index a legutóbbi olyan mutató, amely hétfőn medvepiaci állapotba került. Ezzel csatlakozott a világ számos más jelentős részvényindexéhez, a kínai CSI 300-tól a német DAX-ig, amelyek az év valamelyik pontján 20 százalékkal vagy annál is nagyobb mértékben estek vissza a legutóbbi csúcsokról. Összességében a részvényeladás 2022-ben közel 12 ezer milliárd dollár (4 070 892 ezer milliárd forintnyi) értéket vont el a globális részvényekből - az MSCI All-Country World Index alapján.

Az idén medvepiacnak minősülő főbb indexek közül az európai Euro Stoxx 50 és a DAX azóta mindkettő visszanyert némi veszteséget. Mások, mint például az MSCI Emerging Markets Index, még inkább veszítettek, míg a kínai CSI 300 továbbra is brutális eladási hullámot él át olyan kockázatok közepette, mint a tartós szabályozási nyomás, az új Covid-zárlatok és a Kína és Oroszország kapcsolatával kapcsolatos szankcióktól való félelem - írja a Bloomberg.

A többi között figyelni kell a japán Nikkeit, amely a medvepiac küszöbére ért, míg az MSCI AC World index eközben 13 százalékkal maradt el a legutóbbi csúcsoktól. Ez a mutató az elmúlt 20 évben ötször került medvepiaci állapotba, a 2008-as globális pénzügyi válság idején bekövetkezett visszaesés volt messze a legnagyobb.  

A piacokon idén tapasztalt rendkívüli volatilitás az egyes részvények 52 hetes mélypontjainál is látszik: rekord sok papír zuhant rég nem látott negatív tartományba. A világ legértékesebb vállalatának, az Apple-nek a januári csúcshoz képest összeszedett 17 százalékos mínusza is a medvék közé lökte. 

Ahogy a medvepiaci lista egyre bővül, a befektetők új menedékeket keresnek az eszközosztályokban és országokban. A Bank of America márciusi alapkezelői felmérése azt mutatta, hogy az ügyfelek körében a készpénzzel szembeni allokáció 2020 áprilisa óta a legmagasabbra emelkedett, míg a részvényekkel szembeni kitettség közel két éve a legalacsonyabbra csökkent. A felmérésben részt vevő befektetők többsége most arra számít, hogy a globális részvények idén medvepiacra zuhannak, mivel a növekedési kilátások a 2008-as pénzügyi válság óta a legalacsonyabb szintre estek.

Az ágazatok közül az energiaipar volt az egyetlen csoport, amely az idén erősödött, amihez hozzájárult az olajárak emelkedése, míg az S&P 500 összes többi alindexe csökkent. Eközben az új piaci rend néhány korábbi alulteljesítő indexet - mint például a brit FTSE 100 és a spanyol IBEX - relatív nyertessé tette.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!