Szerdán 365 forint fölé emelkedett az euró ára, ez soha nem látott gyenge szintet jelent a magyar deviza történetében. A forintgyengülés elsősorban a koronavírus-járványhoz köthető negatív befektetői hangulattal magyarázható. A nemzetközi piacok "csapkodnak", ez azt jelenti, hogy nagyon hamar bekövetkezhet egy jelentős forintgyengülés, amelynek eredményeként 5-10 forinttal drágul az euró, de ugyanilyen mértékű visszaerősödés is elképzelhető. Ugyanakkor egyelőre olyan pozitív tényező nem látható, amely komolyabb trendszerű forinterősödést vetítenek előre - mondja Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője (a képen balra).

A forintgyengülés elsősorban a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásaitól való befektetői bizonytalansággal magyarázható. "Ha a nemzetközi piacokon eladási hullám alakul ki, akkor a legtöbb feltörekvő piaci deviza - köztük a forint - általában eladósorba kerül, most is ez történt. Fontos, hogy az elmúlt hetekben nagyon csapkodó a piac. Amilyen gyorsan tud jönni egy jelentősebb forintgyengülés, amelynek eredményeként az euró mondjuk 5-10 forinttal erősödik, ugyanilyen gyorsan jöhet optimista hangulat egy hasonló mértékű korrekció" - mondta Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

A régió gyengéi között a forint

A forint a többi feltörekvő piaci és régiós devizák között a gyengébbek közé tartozik. Ebben a már említett negatív befektetői hangulat mellett szerepet játszik az alacsony kamatszint. A héten látott forintgyengüléshez pedig hozzájárulhattak a hétfőn elfogadott felhatalmazási törvénnyel kapcsolatos negatív nemzetközi visszhangok is. Március elejéhez képest a forint 8 százalékkal gyengült az euróval szemben. A cseh korona valamivel kisebb, 7,6 százalékos mínuszt hozott össze ezzel párhuzamosan. A lengyel zloty vesztesége 6,2 százalék, a román lej viszont csak 1 százalékot veszített az euróval szemben. Vannak komolyabb gyengülő feltörekvő piaci devizák, például az orosz rubel 15 százalékkal gyengült, a dél-afrikai rand 14 százalékkal, a mexikói pesó pedig több mint 17 százalékkal.

A K&H vezető elemzője szerint a 365 forint körüli euróárfolyam fontos szint, de ha marad ez a negatív befektetői hangulat, akkor tovább gyengülhet a magyar deviza, így akár a 370 forint felé veheti az irányt az euró. Hozzátette: "egyelőre nem látni olyan pozitív jeleket, amelyek komolyabb trendszerű forinterősödést hoznának rövid távon, ugyanakkor a már említett piaci csapkodás miatt az euró 5-10- forintos gyengülése is benne van a pakliban."

380 forintos euróra kell készülni

Az OTP szakértői még gyengébb forintot várnak. Friss elemzésükben arról írnak, hogy hét nap emelkedés után hét nap oldalazás volt az árfolyamban, amiből kedden felfele lépett ki az euró/forint kurzus. Technikai alapon tovább emelkedhet a keresztárfolyam, a következő ellenállási szint 367,19-nél van, onnan újabb természetes szintek következnek. Más, hosszabb időtávú technikai minták alapján is látni magasabb szinteket 375 és 382,8 forintos keresztárfolyamnál.

Amíg az alulról behúzott ideális emelkedő trendvonalat nem töri át lefele, addig az emelkedő trend a meghatározó, és forintvételeket nem érdemes keresni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!