209 milliárd forintos árbevétel mellett 7,6 milliárd forintos nettó nyereséggel zárta az év első kilenc hónapját az AutoWallis csoport, mely részvényenként 17,3 forintos nyereséget jelent a jelenleg 90 forint körül mozgó részvényárfolyamhoz képest. Ormosy Gábor, az AutoWallis Nyrt. vezérigazgatója a nagyon erős negyedéves jelentés publikálásakor elmondta, hogy folytatódott az elmúlt negyedévek trendje, így az értékesítési számokat, az árbevételt és nyereséget tekintve is rekordévet zárhat a csoport 2022-ben.

A vezérigazgató megerősítette: az eredménynövekedés eddigi terv feletti üteme miatt nem zárja ki, hogy a stratégiai tervszámokat felemelik, jelenleg ennek lehetőségét vizsgálják. Hozzátette, hogy az ősszel lezárt, illetve bejelentett akvizíciók is (Renault Hungária, Nelson flottakezelő üzletág, JóAutók.hu, Autó-Licit.hu felvásárlása) a kitűzött célok teljesülését támogatják. Kiemelte, hogy a növekvő infláció, az emelkedő finanszírozási költségek, a várakozások szerint közelgő gazdasági visszaesés óvatosságra inti az iparág szereplőit, ugyanakkor katalizálhatja a már elindult konszolidációs folyamatot, amit a stabil tőkeháttérrel és finanszírozással rendelkező AutoWallis növekedési stratégiájának megvalósítása során kívánnak kihasználni.

A chiphiány nehezíti a helyzetet

A régió 14 országában jelen lévő AutoWallis csoport messze a hazai és európai piaci átlag feletti teljesítményt mutat az autóértékesítésben negyedévről-negyedévre: miközben a magyar és az európai új autó értékesítés 9, illetve 10 százalékkal zsugorodott, az AutoWallis 27 százalékkal több, összesen 23 890 darab gépjárművet értékesített összességében az első három negyedévben. Az értékesítési számok folyamatos bővülése elsősorban organikus volt a tranzakciós és akvizíciós hatások mellett. A harmadik negyedévben egyszeri hatás is látható: az ellátási nehézségek (orosz-ukrán háború, chiphiány miatti gyártási nehézségek) az első félévben, különösen a második negyedévben jelentősen csökkentették az átadható autók számát. A harmadik negyedévben azonban a korábban át nem adott autók leszállítása növelte az értékesítési számokat.

Az AutoWallis árbevétele az első három negyedévben 44 százalékkal 209 milliárd forintra nőtt. A növekedés elsősorban organikus volt az akvizíciós hatás mellett (a második negyedévben már a szlovén Avto Aktiv eladásai is növelték a számokat). A nagykereskedelmi üzletág árbevétele 46, míg a Kiskereskedelmié 40 százalékkal bővült. A költségeken belül az eladott áruk beszerzési értéke (ELÁBÉ) az árbevételnél kisebb mértékben, 40 százalékkal 176 milliárd forintra emelkedett, melynek eredményeképpen az AutoWallis csoport fedezettermelése 13-ról 16 százalékra nőtt az első kilenc hónapban. 

Összességében az AutoWallis csoport nettó nyeresége több mint a háromszorosára, 7,6 milliárd forintra, míg EBITDA-ja több mint a kétszeresére, 12,7 milliárd forintra ugrott, ennek megfelelően az EBITDA-marzs tovább, 6 százalékra nőtt az előző időszaki 4-ről. Az AutoWallis teljes átfogó eredménye közel a négyszeresére, 8,5 milliárd forintra emelkedett, ami az egy részvényre jutó nyereség (EPS) 17,3 forintra ugrását eredményezte, ez több mint a kétszerese a tavaly egész évben megtermelt egy részvényre jutó nyereségnek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!