Az elmúlt időszakban már Peking meg sem próbálta titkolni, hogy válságban van a gazdasága: maga a Politbüró – a kormányzó Kommunista Párt legfőbb politikai döntéshozó testülete – is elismerte, hogy 2022-ben nem tudják teljesíteni az ötéves tervben és tavaly év végén kitűzött növekedési célokat. Az eredetileg 5,5 százalékra várt GDP-növekedés teljesíthetetlen, a 2,5-3 százalék közötti bővülés tűnik a legjobb forgatókönyvnek, de egyes elemzők szerint stagnálás várható csak Kínában. A Goldman Sachs már korábban gyakorlatilag 0-ra vette a kínai gazdaságra vonatkozó növekedési várakozásait.

Mindez egyre látványosabb döntésekben nyilvánul meg: a Kínai Népbank (PBOC) hétfő reggel meglepetésre 10 bázisponttal, 2,75 százalékra csökkentette középtávú hitelezési kamatát, amely az ország bankrendszerét látja el egyéves lejáratú hitelekkel. A cél, hogy élénkítsék a gazdaságot, miután a koronavírus-járvány miatt bevezetett teljes zárlatok az ipari kibocsátást, az exportot és a belső fogyasztást is visszafogták, miközben az ország ingatlanpiaca újabb válságba került. Olyannyira, hogy a lakosság egy része már megtagadta a jelzáloghitelek fizetését, amíg nem vehetik át elkészült ingatlanjaikat.

Már istápolni kell a jüant

A legutóbbi jel arra, hogy a kínai válság egyre mélyebb, hogy az állam egyre jobban csökkenti az Egyesült Államok államadósságában való részesedését. Kína júniusban már a hetedik egymást követő hónapban adott el amerikai államkötvényeket, ami annak valószínű jele, hogy Peking megpróbálja megvédeni a jüant a dollárral szemben.

Kína amerikai állampapír-állománya júniusban 967,8 milliárd dollárra csökkent a májusi 980,8 milliárd dollárról – derült ki a kincstár hétfői adataiból. Az állománya jelentősen csökkent az egy évvel korábbihoz képest, amikor 1060 milliárd dollár volt.

Chris Turner, az ING globális piaci vezetője úgy véli, hogy a folyamatban lévő eladás mögött valószínűleg az a vágy áll, hogy megvédjék a kínai valuta értékét az erősödő amerikai valutával szemben.

"Ez inkább a kínai [deviza-] beavatkozás függvényének tűnik, hogy az USD/CNY-t stabilan tartsák az erős dollárkörnyezetben" - mondta a holland bank ügyfeleinek szóló jegyzetében a hónap elején a Business Insider szerint.

Lehet, hogy a kínai állami vagyont mentik

Turner szerint azonban geopolitikai megfontolások is szerepet játszhatnak az amerikai államadósság eladásában, mivel számos kormányt aggaszt az USA és szövetségesei azon lépése, hogy befagyasztják Oroszország devizatartalékait.

„Kína amerikai kincstári állományának további csökkenése valószínűsíthető, mivel a geopolitikai befolyási szférák konfliktusa kiéleződik Oroszország ukrajnai inváziója és az orosz devizatartalékok lefoglalása után" - mondta.

A jüan idén meredeken esett a dollárral szemben, ahogy a kínai gazdasággal kapcsolatos aggodalmak nőttek, és ahogy az amerikai jegybank megemelte a kamatlábakat. Az olcsóbb valuta általában versenyképesebbé teszi az exportot, de Peking úgy tűnik, hogy nem akarja túlságosan leértékelni a valutáját. Vélhetően azért, mert az ország feldolgozóipara egyelőre nem tudott felzárkózni a termelésben a Covid-zárlatok után. 

A hivatalos adatok szerint Kína még mindig az amerikai állampapírok egyik legnagyobb külföldi tulajdonosa, Japán után a második helyen áll.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!