Pénteken mintegy 5 billió (azaz ezermilliárd) dollár értékű részvényopciók jár le az amerikai piacon, ezek 80 százaléka a vezető S&P 500 indexhez van kötve. Legalább 20 éve nem volt ilyen nagy opciós kifutás a Macro Risk Advisors adatai szerint, van aki szerint ez hozzájárulhatott ahhoz, hogy a tőzsdék szokatlanul nyugodtak voltak az előző időszakban tapasztalt ingadozás után az elmúlt időszakban.

A nyári mélyponthoz képest masszívan emelkedett a vezető mutató november közepéig, azonban az elmúlt 19 kereskedési napon nem tudott 1 százaléknál nagyobb elmozdulást produkálni egyik irányban sem. Eközben CBOE VIX indexe (közismertebb nevén a félelem index) négyéves mélypontra süllyedt. Ez a mutató azt méri, hogy az opciók ára alapján a jövőben milyen nagyságú kilengéseket várnak a piaci szereplők az S&P 500-tól. De nem csak ez, hanem az S&P 500 tíznapos realizált volatilitása is mélypontokat ütött az utóbbi időben.

Szakértők szerint a szokatlan nyugalom annak köszönhető, hogy hatalmas mennyiségű opciós pozíción ülnek a kereskedők. Szakzsargont használva a piac jelenleg nettó „gamma long”. Ez azzal jár, hogy pozícióik fedezése, az az alacsony kockázaton tartása érdekében a határidős piacokon el kell adniuk amikor emelkednek az árfolyamok és venniük kell amikor csökkennek. Mivel ezt nagy tételekben teszik, ezért mindkét irányban jelentősen tompítják az árfolyammozgásokat.

A pénteki nap ráadásul úgynevezett ”triple witching”, azaz „háromszorosan is elátkozott” nap. Azt jelenti, egy napon futnak ki részvényopciók index opciók és járnak le index határidős kontraktusok. Ilyen esemény mindössze 4 van egy évben az amerikai piacon.

A Reuters idézi Brent Kochuba, a SpotGamma opciós elemző szolgáltatást nyújtó cég alapítóját, szerint könnyen megismétlődhet a tavalyi forgatókönyv. Akkor a nagy opció kifogást követően az addig nyugodt kereskedés megélénkült és az év utolsó három hetében kitört az index 3 százalékos emelkedést produkálva.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!