Péntek hajnali 2-kor állapodott meg az Európai Tanács az energiaügyi lépésekről. Az ütemterv valójában semmilyen, a legtöbb eleme még kidolgozásra vár, így például az LNG gáztőzsdei kereskedelmére vonatkozó referenciaszámítás, vagy a közös gázbeszerzés valódi menete is. Utóbbi alól Magyarország részleges kivételt kapott, de még valójában nem tudni, hogy pontosan mi alól. Ez pedig egyelőre nem okozott jelentős bizonytalanságot a piacot, de nyugtató hatása sem volt a forint árfolyamára.

Az euróhoz képest 9:30-ig a forint kisebb kilengésekkel, de 0,1 százalékot gyengült csak a Stooq.com szerint, majd 9:40-ig már 0,6 százalék volt a veszteség. Mindez azt jelenti, hogy az euróért 411,37 forintot kellett fizetni. Az 52 hetes szinten ez 46,18 forintos veszteség, de messze van a történelmi mélypontot jelentő 434,105-ös szint, amelyet múlt héten ütött meg a magyar fizetőeszköz. 

Egy lassú gyengüléssel a forint – egyébként alacsony kereskedés mellett – 0,5 százalékot veszített a dollárral 9:40-ig, a Stooq.com adatai szerint 419,7 volt az új árfolyam.

Az euró egyébként minimálisan zárkózott a dollárral, 0,05 százalék volt a nyereség, de ez lényegében stagnálásnak tekinthető.

A svájci frankhoz képest is a dollár- és euróhoz hasonló árfolyamképet fest a forint pályája: 0,5 százalék volt a veszteség, 417,95-ös szintnél állva. Mindez itt is egy lassú gyengülés utáni gyors esést mutat.

A régiós valuták közül a román lej 0,7, a cseh korona 0,6, a lengyel zloty 0,75 százalékkal erősödött a forinthoz képest. A stabilizálódó török líra pedig 0,65 százalékkal ér többet a forinthoz képest a nyitáshoz képest.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!