Kedvezően fogadta a piac Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter 800 milliárd forintos különadó-csomagját. A tervek szerint ebből 300 milliárdot a bankok és ugyanennyit az energiaszektor fizetne be. A távközlési cégek 40 milliárd, a biztosítók 50 milliárd forinttal járulnának hozzá a költségvetéshez a korábbi terhek fölött, a kiskereskedelem 60 milliárdos, a légitársaságok 30 milliárdos, a gyógyszerforgalmazók 20 milliárdos, a médiacégek 15 milliárdos sarcot kapnak a nyakukba.

A két legnagyobb tételt fizető szektorral a miniszter tárgyalt is, a Magyar Bankszövetséggel már szerdán, az energiacégekkel pedig csütörtökön, ez is megnyugtathatta a piacokat, hogy nem teljesen az érintettek kizárásával folyik az adók bevezetése. 

Az OTP árfolyama a reggeli nyitás után még 13 százalékkal 8510 forintig zuhant, a bejelentés idején viszont már csak 5 százalék körüli mínuszban állt, később pedig 4 százalék körüli mínuszig korrigált.

A Mol 15 százalékos mínuszban nyitott ki, később ez 6,6 százalékosra csökkent.

A Magyar Telekom azonban nem mozdult sokat a reggeli mínuszok óta, délután is 4,7 százalékkal alacsonyabb árfolyamon forgott, mint szerdán. 

A forint viszont megtáltosodott a bejelentések után. A délelőtt még 397 forintot nyaldosó euró/forint keresztárfolyam a kormányzati sajtótájékoztató után meredeken csökkenni kezdett, délután 4-kor már 391 forint körül volt az euró ára. A dollár 371 forintról táncolt vissza 364 alá. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!