Kiemelt jelentőségű szint felett kezd el megtelepedni az euró forintárfolyama az elmúlt két napban. A 303 forintos euró technikai jelentőségét az adja, hogy az elmúlt egy év során - áprilisban és szeptemberben - kétszer is erről a szintről indult el jelentősebb forinterősödési hullám, ebből az első új, mélyebb mélypontra lökte az árfolyamot, egészen 285 forintig. Az ellenállási szintet erősen túlvett állapotban közelítette meg a kurzus, napos szinten a 14 napos RSI mutató már 78-on járt. Ilyen típusú túlvettség az elmúlt években általában megakasztotta a további gyengülést, s sokszor fordulatot is hozott a forint árfolyamában. Ugyanakkor a technikai kép hosszabb és rövidebb távon sem fest túl biztatóan.

Egyrészt a grafikonon jól láthatóan életben van az a lassan öt éve érvényben lévő, forintgyengülést jelző trendvonal, amelyről október végén 291 forint magasságában rugaszkodott el ismételten a kurzus. Másrészt az árfolyam jelenleg egy emelkedő trendcsatornában mozog, ennek érte le tegnap a felső szélét, amely az ellenállással, a túlvett állapottal és az ellenállási szinttel együtt egyelőre megállította a gyengülést.

EUR/HUF napos
Kép: Alfatrader

A grafikonon látszik, hogy a keresztárfolyam eközben egy másfél év alatt kiépült csökkenő trendvonalat tört át 298 forint magasságában. Ez, az előbb említett emelkedő trendvonallal együtt egy szimmetrikus háromszög alakzatot rajzolt a grafikonon. Bár a devizapiacon az alakzatok megbízhatósága sokak szerint kisebb, mint például a részvények esetében, azonban célárat lehet számolni belőle. Ez pedig elvileg alsó hangon is 20 forintot jelent a háromszögből való kitöréshez számolva, ezt a mozgást nagyjából 318 forint magasságában teljesítheti az árfolyam.

A pozitív és negatív technikai elemeket összegyűjtve tehát a következő mondható el jelenleg az euró forint keresztárfolyamról.

A forint számára most kedvező, hogy:

  • fontos ellenállásnál tartózkodik az árfolyam
  • rövid távú emelkedő trendcsatorna tetején
  • erősen túlvett állapotban

Kedvezőtlen, hogy:

  • érvényben van a hosszú távú emelkedő trendvonal, a csökkenő alól viszont kitört az árfolyam
  • a 200 napos és az 50 napos mozgóátlagot is áttörte a kurzus, hamarosan megérkezhet a két mozgóátlag kedvezőtlen kereszteződése, a "halálkereszt"
  • a 298-300 forint közötti ellenállási zóna sérült.

Ha nem sikerülne megállnia a forintgyengülésnek, akkor következő ellenállási szintként a 2012 májusi és az idén márciusi csúcsok vehetők számításba 307,5 és 308,4 forint magasságában, e felett már a háromszögből számolt célár teljesülésével kellene számolni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!