Hszia Hajdzsun vezérigazgató, aki Hui Ka Yan elnök bizalmasa, és aki az Evergrande napi működését, többek között a finanszírozást irányítja, több mint két hónapja Hongkongban tartózkodik, ahol az ingatlancég jelentős jelenléttel rendelkezik - mondta két forrás a Reutersnek. Az ottléte célja, hogy fizetőképes állapotba hozzák az egyre nagyobb válságban lévő ingatlancéget. A hírügynökség úgy tudja, hogy Hszia Hongkongban bankokkal és hitelezőkkel is tárgyal, de hogy pontosan mire készülnek, nem tudni. 

A sencseni központú Evergrande, amely több mint 300 milliárd dollárnyi kötvénykamatot kellene, hogy kifizessen, egyelőre nem teljesíti kötelezettségeit a Kínán kívüli befektetők felé. Már három kamatfizetési fordulónál sem utaltak a dollárkötvényeik után. Ráadásul némaságban van a cég, nem kommunikál a külső befektetők felé, de azt sem tudni, hogy Hszia a befektetési bankokkal és a hongkongi hitelezőkkel folytatott tárgyalásain milyen forgatókönyvek szerepelnek.

A Reuters egyik forrása szerint Hsziának a külföldi bankokkal kell kommunikálnia a hitelek meghosszabbításáról és visszafizetéséről. A forrás nem kívánta nyilvánosságra hozni azoknak a hitelezőknek a kilétét, akikkel az ügyvezető az elmúlt napokban egyeztetett.

Mellette az Evergrande azon dolgozik, hogy készpénzszerzés céljából eladja egyes eszközeit - az erőfeszítések eddig nem sok sikerrel jártak -, mivel az elmúlt hetekben nőttek az aggodalmak egy esetleges összeomlással és annak a globális piacokra és a kínai gazdaságra gyakorolt hatásával kapcsolatban. A kínai állami tulajdonú Yuexiu Property visszalépett az Evergrande hongkongi székházának megvásárlására tervezett 1,7 milliárd dolláros üzlettől, mivel aggódtak a fejlesztő súlyos pénzügyi helyzete miatt.

Egy kínai központi banki tisztviselő pénteken azt mondta, hogy az Evergrande adósságproblémáinak a bankrendszerre gyakorolt tovagyűrűző hatása kontroll alatt tartható, és az egyes pénzintézetek kockázati kitettsége nem nagy. 

Az Evergrande és Xia nem válaszolt a Reuters megkeresésére.

A Moelis & Co befektetési bank és a Kirkland & Ellis ügyvédi iroda, amelyek a jelenleg 5 milliárd dollár értékű Evergrande offshore-kötvényeket birtokló tulajdonosokat képviselik, a múlt héten több információt és átláthatóságot követeltek az Evergrande-tól.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!