Az összeurópai STOXX 600 index 0,42 százalékos, az összeurópai EuroStoxx50 index 0,35 százalékos, a londoni FTSE-100 mutató 0,32 százalékos emelkedést könyvelhetett el a pénteki záráskor. A párizsi CAC-40 index 0,70, a frankfurti DAX index 0,28 százalékkal emelkedett.

A milánói FTSE MIB index 1,03 százalékos pluszban zárt, ugyanakkor 0,09 százalékkal esett a madridi IBEX 35 index.

A londoni Standard Chartered részvényvisszavásárlási bejelentése hét százalékkal emelte meg a papír árfolyamát. Közel két százalékkal erősödtek az AstraZeneca részvényei is. A londoni index nagyjából azon a szinten zárta a hetet, ahol elkezdte.

Másfél-két százalékos nyereséggel vezették a frankfurti részvényeket a Deutsche Borese, Siemens, Porsche, NMW és SAP papírok.

Párizsban az Air Liquide részvénye vezette az index erősödését, szintén bő két százalékos emelkedéssel. Másfél százalékkal emelkedtek a Cap Gemini, a Michelin és a Stellantis árfolyamai.

Az európai kereskedés végén a WTI nyersolaj ára hordónként 77,26 dolláron állt a nemzetközi kereskedelemben 1,71 százalékos napi csökkenéssel, a Brent ára pedig 1,58 százalékkal ment lejjebb 82,34 dollárra. Így az olajár némi veszteséggel zárja a hetet, igaz, egy hónap alatt három százalékkal emelkedett.

Az arany ugyanakkor közel egy százalékkal nyereséggel zárhatja a hetet: a spot jegyzés unciánként 0,62 százalékkal 2036,67 dollárra emelkedett.

A dollárindex lényegében nem változott pénteken, 0,03 százalékkal 103,92 pontra süllyedt.

 

Új vezér a világ csúcsgazdagjai közt: tudta, mibe kell befektetni

Jensen Huang, az Nvidia vezérigazgatója a világ húsz leggazdagabb embere közé kerülhet. Az pedig már biztos, hogy az Nvidia lett a világ negyedik legnagyobb vállalata.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!