A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Elbizonytalanította a piacokat a drámai eseményekben bővelkedő elmúlt hét. Az európai hitelválság újabb fejleményei, a Görögország körüli bizonytalanság, az amerikai Fed elzárkózása az újabb likviditásbővítő akciótól, az olasz költségvetési szavazás és az amerikai költségvetési vita mellett az olajpiaci fundamentumok háttérbe szorultak.

Pedig a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) múlt héten publikált adatai és előrejelzései együttesen azt támasztják alá, hogy a kőolaj világpiacán nem kell kínálatszűkével számolni 2012 végéig. Az IEA szerintünk meglehetősen konzervatív keresleti előrejelzései szerint idén az olaj átlagos napi világpiaci kereslete 1,2, jövőre pedig további 1,5 millió hordóval emelkedik.

A növekedés szinte kizárólag a nem OECD-országokból származik, azon belül is elsősorban Kínából, ahol plusz 500 ezer hordó keresletre számít naponta a szervezet. Ezzel szemben az OECD-országok kereslete a válságok és részben éppen a magas olajárak miatt már most csökkenőben van, az IEA szerint májusban év/év alapon már 1,9 százalékos keresletcsökkenést regisztráltak.

Az IEA szerint ellenben csak az OPEC-en kívüli kitermelők kínálata idén napi 400 ezer, jövőre pedig napi 900 ezer hordóval emelkedik, elsősorban az újabb brazil, kanadai és ausztrál kapacitásbővítések miatt. Kicsit bonyolultabb az összkép az OPEC-országok esetében, ahol a líbiai termeléskiesés előrejelzési bizonytalanságokhoz vezet. Az IEA azzal a feltételezéssel élt, hogy Líbiából idén napi 200 ezer hordó olaj jut ki a világpiacra, és jövőre is csak 700 ezer hordó éri el a csővezetékeket és a tankereket.

Az energiaügynökség jelentése viszont még nem számolhatott a legutóbbi líbiai fejleményekkel, pedig nem mellékes körülmény, hogy a múlt pénteken 40 ország részvételével zajló isztambuli Líbia-csúcson az USA formálisan is elismerte a Kadhafival szemben álló erőket, hétfőn pedig a felkelők kezére került az olajipar szempontjából kiemelkedő jelentőséggel bíró Brega.

Crédit Agricole Corporate & Investment Bank Magyarországi Fióktelepe

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!