Pénteken a Goldman Sachs, csütörtökön a Deutsche Bank elemzői csökkentették előrejelzésüket a dollár euróval szembeni keresztárfolyamára vonatkozóan - írja a Bloomberg. A Goldman elemzői, akik korábban arra számítottak, hogy a keresztárfolyam még idén a paritás alá kerül, most úgy vélik, erre a következő 12 hónapban nem kerül sor. Ugyanakkor változatlanul hisznek a dollár erejében, s 12 havi célárfolyamukat 1,05 euróban határozták meg a jelenleg 1,13 érték mellett.

Egy nappal korábban a Deutsche Bank elemzői növelték a keresztárfolyam év végi értékére vonatkozó várakozásukat 1,05-re a korábbi 1-ről.

A múlt év végén még a Bloomberg által figyelt legnagyobb befektetési bankok 80 százaléka várta az euró gyengélkedését a dollárral szemben az év első felében. Akkor 14 bank elemzői gondolták úgy, hogy a keresztárfolyam még idén év végéig elérheti a paritást, most már csak öt bank tart ki ezen véleménye mellett. Év vége óta az euró 4 százalékot meghaladó mértékben erősödött a dollárral szemben, annak ellenére, hogy az Európai Központi Bank (ECB) azóta újabb lazítást jelentett be.

A Goldman elemzői a célár módosításhoz fűzött kommentárjukban úgy vélték, kétséges, hogy az ECB a közeljövőben hatékonyan tudja végrehajtani további lazításait. Szerintük a dollár euróval szembeni árfolyamának alakulása mögött az elmúlt hónapokban a fundamentumok helyett egyértelműen a jegybanki döntéseket kell keresni.

Emlékezetes, hogy a múlt év végén a piaci szereplők többsége még 4 kamatemelést várt idén a Fedtől, a piac azonban a jelenlegi árfolyamok alapján már csak egy, legfeljebb kettő emelést áraz erre az évre.

Ugyanakkor hosszabb távon a Deutsche és a Goldman is meg van győződve arról, hogy a dollár erősödni fog. A Goldman elemzőinek 24 hónapos célára 0,95, 36 hónapos célára pedig 0,9 az euró dollár keresztárfolyamra. A Deutsche Bank 2017 cégére 0,9-re várja a keresztárfolyamot.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!