A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezető részvényindexe, a BUX szeptemberben 37 838 ponton zárt, 9,6 százalékkal visszaesett az előző hónaphoz képest. A BÉT minderről kiadott közleménye szerint szeptemberben szinte kivétel nélkül visszaesés jellemezte a világ tőkepiacait, ami továbbra is az elszabaduló energiaárakra, a sűrűsödő recessziós félelmekre, valamint az egyre romló inflációs kilátásokra vezethető vissza.

A BÉT-en az azonnali részvénypiacon a múlt hónapban 201,7 milliárd forint értékben zajlott a kereskedés, ez egy kereskedési napra levetítve 9,2 milliárd forintnak felel meg. A blue chipek sorrendjében az élen ismét az OTP Bank állt, a bankpapírral 112,7 milliárd forint értékben kereskedtek, ami a teljes forgalom 55,9 százalékát jelenti.

Második helyen a Richter, harmadikon pedig a Mol állt, előbbi 42,4 milliárd forintos, utóbbi 37,9 milliárd forintos forgalmat ért el, ami az összpiaci forgalom 21, illetve 18,8 százaléka. A Magyar Telekom részvényeivel 3,1 milliárd forint értékben kereskedtek, ez a teljes forgalom 1,6 százalékának felel meg.

Szeptemberben a vezető részvények közül a Magyar Telekom árfolyama esett a legnagyobb mértékben, 12,6 százalékkal, így a hónap végén a cég részvényei 296 forinton zártak. A lista másik végén az OTP áll, amelynek árfolyama 6,9 százalékkal csökkent, így a bankpapír 7908 forinton fejezte be a hónap végén a kereskedést.

A BÉT Xtend piac kibocsátói köre jelentősen bővült a múlt hónapban: az ingatlanpiacon aktív Biggeorge Property, a gyógyszeriparban érdekelt Naturland Holding és a befektetésekkel, illetve stratégiai menedzsmenttel foglalkozó Navigator Investments is bemutatkozott a BÉT parkettjén.

A befektetési szolgáltatók közül a Wood&Company végzett az első helyen, 108,3 milliárd forint értékben lebonyolított forgalommal. A második és a harmadik helyet a Concorde és az Erste Bank szerezte meg, 105,6, illetve 72,6 milliárd forintos forgalommal.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!