Szeptember végére 109,640 milliárd forint nyereséget ért el az OTP-bankcsoport, ami 9 százalékkal több a bázisnál. A bank vártnál jobb eredménye a javuló nettó kamateredménynek, a magasabb díj- és jutalékbevétnek tudható be. A magasabb eredményt ráadásul úgy érte el a bank, hogy az előző negyedévhez képest 7 milliárd forinttal több társasági adót fizetett az OTP.  A csoport korrigált adózás utáni eredménye a harmadik negyedévben 42,5 milliárd forint volt 6 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál, az első három negyedévben 131,215 milliárd forintot tett ki, egy százalékkal többet az egy évvel korábbinál.

A jelentés talán egyik legjobban várt bejelentése a végtörlesztésekhez kapcsolódik. E szerint a harmadik negyedévben 1736 ember jelezte végtörlesztési igényét, összesen 9,3 milliárd forintnyi hitelállományra. Ennek várható negatív eredményhatása 1,9 milliárd forint. Az eddig tapasztaltak alapján az OTP az év végéig az ügyfelek 20 százalékánál számít végtörlesztési igényre, ami 197 milliárd forintos hitelállományt érinthet, és 39,5 milliárd forint veszteséget okozhat a banknak, vagyis egy teljes negyedévi veszteséget elvihet.

A hitelportfólió minőségének romlása miatt a harmadik negyedévben korrigáltan 59,3 milliárd forint céltartalékot képzett meg az OTP, ami nagyjából megfelel az elemzői várakozásoknak.  Az első kilenc hónapban a céltartalékképzés 166,5 milliárd forint a bázisidőszakhoz képest 17 százalékkal mérséklődött. Az árfolyamszűrt problémás hitel-képződés a menedzsment várakozásának megfelelően csökkent az előző negyedévhez képest, 49 milliárd forintos értéke két év óta a legalacsonyabb.

A nettó kamatbevételek 159 milliárd forintot tettek ki a harmadik negyedévben, ami jobb lett,mint az elemzők 153 milliárd forintos várakozása. Az árfolyamszűrt bruttó hitelállomány az előző negyedévhez képest egy százalékkal bővült, a betétek hasonló mértékben csökkentek a harmadik negyedévben, a nettó hitel/betét mutató 105 százalék volt.

A bankcsoport mérlegfőösszege az időszak végén 9902 milliárd forint volt, az előző negyedévhez képest 2 százalékkal nőtt, az egy évvel korábbihoz viszonyítva pedig egy százalékkal csökkent.

Az OTP Csoport IFRS szerinti konszolidált tőkemegfelelési mutatója az előző negyedévi 18,1 százalékról 17,5 százalékra csökkent, az elsődleges tőke (Tier1 ráta) nagysága 1,1 százalékponttal 14,1 százalékra esett vissza.

 

 

További részletek hamarosan....

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!