Az arany árfolyama nagyon úgy tűnik, hogy eladói nyomás alá került. Korábban még volt némi remény a fellendülésre, de a május elejei csúcs óta lefelé tart az árfolyam. Nem túl meglepő módon, a befektetők remegve várják az Egyesült Államok inflációs adatait egyfajta további útmutatásként. 

Az árfolyam a napot még elég stabilan kezdte, 1.930 dollár fölé is emelkedett unciánként. Mivel azonban kiderült, hogy a 10 éves amerikai államkötvény hozama stabilan 4 százalék felett maradt, az irányadó Philadelphia Gold and Silver Index (XAU) elvesztette lendületét, és 1.920 dollár környékére húzódott vissza, ami egyébként kritikus támasza a nemesfémnek.

Lesz-e fellendülés?

Olybá tűnik, hogy az arany ára sebezhető marad, igaz akad még egy fontos támasz 1.907 dollárnál. 

A nemesfém újabb lendülete annak ellenére is bizonytalan, hogy a Federal Reserve (Fed) döntéshozói felől olyan jelzések érkeznek, hogy a központi bank kamatlábai egyelőre a csúcson vannak. Emellett a Fed jövőre kamatcsökkentést is fontolóra vehet, feltéve ha az infláció tovább lassul – írja az FxStreet.

A Philadelphia Fed elnöke, Patrick Harker kedden azt mondta, hogy a központi bank jelenleg stabilan tarthatja a kamatlábakat, és hagyhatja, hogy a monetáris politika tegye a dolgát. Annyit persze érdemes megjegyezni, hogy a Fed Harker idén rendelkezik szavazati joggal.

John Williams, a New York-i Fed elnöke is úgy véli, hogy a kamatlábak egyelőre tetőfokára hágtak, és arra számít, hogy a jegybank jövőre kamatcsökkentést fontolgat majd.

A befektetőknek persze ez még nem elég, most a csütörtöki amerikai fogyasztói árindex (CPI) adataira várnak. Arra számítanak, hogy a CPI egy átmeneti időszak után ismét emelkedni fog, mivel az olajárak emelkedése értelemszerűen magával húzza a benzinárakat is. 

A becslések szerint a volatilis élelmiszer- és olajárakat nem tartalmazó fogyasztói árindex (CPI) júliusban havi 0,2 százalékos ütemet tartott. Az éves fogyasztói árindex várhatóan 3,3 százalékra emelkedik a júniusi 3 százalékos értékkel szemben. Ezzel szemben a maginfláció az előrejelzések szerint kismértékben, 4,7 százalékra lassul, szemben a korábbi 4,8 százalékos értékkel.

Gazdag törökök pánikvásárlásai tolják fel az arany árát

A gazdag magánszemélyek és vállalatok aranyrudak iránti kereslete magasan tartotta a nemesfém árát. Annak ellenére, hogy a jegybankok mérsékelték vásárlásaik őrült tempóját, igaz, ők is szorgosan töltik készleteiket. Bővebben>>>

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!